Виплата пенсій «науковим» пенсіонерам

30 березня 2015,Публікації » Новини

Як повідомляє офіційний веб-сайт Пенсійного фонду України, пенсії науковим працівникам після звільнення з роботи не зменшаться.

З 1 квітня 2015 року набувають чинності зміни до законодавства щодо виплати пенсій «науковим» пенсіонерам в період роботи.

У період роботи на посадах науковців, державних службовців, прокурорів, суддів, народних депутатів раніше призначені «наукові» пенсії виплачуються у розмірі 85 відсотків пенсії, обчисленої відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

У період роботи на інших посадах пенсія буде виплачуватися в розмірі 85 відсотків «наукової» пенсії.

У будь-якому разі після звільнення з роботи «наукова» пенсія поновлюється в розмірі, що був визначений до 1 квітня 2015 року.

Отже, законодавство не передбачає перерахунку таких пенсій у бік зменшення після припинення роботи.

Наприклад: «наукова» пенсія була призначена у 2009 році в розмірі 90% заробітку науковця.

Розмір «наукової» пенсії на 31 березня 2015 року – 2915 грн.

Варіант 1. Пенсіонер працює на посаді науковця.

З 1 квітня виплачується 85% пенсії, обчисленої відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”:

1968 грн. х 85% = 1672,80 грн., де 1968 грн. – розмір пенсії, обчисленої відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Варіант 2. Пенсіонер працює на іншій посаді.

З 1 квітня виплачується 85% наукової пенсії: 2915 грн. х 85% = 2477,75 грн.

Після звільнення з роботи в серпні 2015 року виплата пенсії буде поновлена в розмірі 2915 грн.

Прес-служба КМОППОіНУ

ДИТЯЧИЙ ВІДПОЧИНОК 2018