Оголошено збір підписів щодо поновлення виплати наукових пенсій

9 квітня 2015,Публікації » Новини

Оголошено збір підписів щодо поновлення виплати наукових пенсій2 березня 2015 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійною забезпечення» № 213-VIII, згідно з яким пенсія, призначена особі відповідно до статті 24 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", в період роботи на посадах, які дають право на призначення цієї пенсії, виплачується в розмірі, обчисленому відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".  Це означає, що з 1 квітня 2015 року у період роботи на посадах наукових, науково-педагогічних працівників, замість наукової пенсії, виплачується пенсія, обчислена за загальними правилами.

Зазначені зміни суперечать вимогам статті 22 Конституції України, якою передбачено, що при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту й обсягу існуючих прав.

Розвиток вищої освіти та науково-технічної сфери є однією з пріоритетних умов для створення та розвитку міцної, незалежної держави. Тому питання пенсійного забезпечення наукових (науково-педагогічних) працівників має особливе значення.

Зниження розміру пенсій працюючих наукових, науково-педагогічних працівників призведе до звільнення висококваліфікованих кадрів та в перспективі несприятливо позначиться на соціально-економічному розвитку держави, інноваційному становленню економіки, подоланні кризових явищ у суспільстві.

Враховуючи вищенаведене, Київська міська організація Профспілки працівників освіти і науки України ініціювала збір підписів серед науково-педагогічних працівників і студентів вищих навчальних закладів щодо повернення редакції частини двадцять восьмої статті 24 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», яка діяла до 1 квітня 2015 року (гарантії пенсійного забезпечення працюючих наукових, науково-педагогічних працівників).

Прес-служба КМОППОіНУ

ДИТЯЧИЙ ВІДПОЧИНОК 2018