Круглий стіл

21 листопада 2008,Публікації » Новини

Круглий стіл19 листопада 2008 року в конференц-залі Будинку Вчителя Київська міська організація Профспілки працівників освіти і науки України провела круглий стіл з питань проблем освіти.
На круглому столі були присутні: Пономаренко В.М. – голова постійної комісії Київради з питань освіти, Коробченко В.Я. – секретар комісії, Давиденко О.В. – член комісії, голови районних, вузівських та студентських організацій профспілки.
Перед присутніми виступив голова КМОППОіНУ – Яцунь О.М., який нагадав, що 6 листопада був проведений круглий стіл з питань тарифної політики. Перед освітянами виступав начальник Головного управління цінової політики КМДА – Яструбинський В.І., який не зміг обгрунтувати чому тарифи піднято на 400%, чому не було доведено до громадськості методик обрахунку їх підняття, і чому це питання не було погоджено з профспілками. Оскільки освітяни не отримали тих надбавок, які обіцяла Київська влада, то підвищення тарифів болісно вдарило по їх гаманцям. А ймовірне підвищення тарифів на комунальні послуги взагалі може призвести до відчаю. Саме тому й було організовано цей круглий стіл з запрошенням постійної комісії Київради з питань освіти, щоб дізнатися що робиться депутатським корпусом для вирішення освітянських проблем. В свою чергу профспілковий актив зможе донести до членів комісії про настрої, які панують в трудових колективах.
Пономаренко В.М. зазначив, що очолювана ним комісія нормально співпрацює з ГУОН, знає які є проблеми в галузі, намагається приймати рішення на випередження на усунення тих чи інших питань. Ще влітку комісія прийняла протокольне рішення про підвищення муніципальної надбавки на 50% для всіх працівників освіти, але на жаль більшість депутатського корпусу Київради це питання не підтримала. Наразі необхідно звернути увагу на соціальну складову захисту, скоротивши при цьому інші програми. Тарифи на громадський транспорт повинні бути обґрунтовані і погоджені з спеціалістами та профспілками, чого не було зроблено. Педагоги по роду своєї роботи користують громадським транспортом і на них також повинна розповсюджуватися пільга так само, як і для інших пільгових категорій. Для цього також необхідно залучати і ті політичні сили, за яких освітяни голосували на виборах. Зараз ведеться робота по соціальній картці киянина, в якій будуть відображені всі соціальні групи і пільги для них.
Надалі робота круглого столу пройшла в діалоговому режимі.
Заворітько Л.О. – голова Святошинської РОП: чи співпрацю комісія з заступником голови КМДА – Журавським В.С., і чи може комісія заслухати цього чиновника, який привселюдно обіцяв 100% муніципальну надбавку, премію у розмірі 100% посадового окладу до професійного свята, 50% муніципальна надбавка педагогічним працівникам ДНЗ.
– Тісної співпраці немає. Він ніколи не був присутній на засіданнях комісії. Аналізуючи стан виконання бюджету на 2008 рік мер пообіцяв підтримати ці питання до кінця року. Це питання і до сьогодні не підтримано і не проголосоване депутатами. А загалом на наступний круглий стіл необхідно обов’язково запросити Журавського В.С. та нагадати йому про обіцянки.
Ткач Г.В. – голова Подільської РОП. Ми завжди підтримаємо наміри постійної комісії з питань освіти. Київрада має вищий статус за виконавчу гілку влади. Ми хочемо побачити як депутатський корпус відстоює права освітян. Хотілося б побачити хоча б одну невелику їхню обіцянку.
– На жаль Київрада складається з політичних сил та блоків, як і в парламенті. Якби депутатів ставили на високі посади за професійною ознакою а не політичним принципом, то все було б інакше.
Некрасова Г.О. – голова Дарницької РОП. Чому вчителі, які стоять в квартирній черзі понад 20 років не можуть їх отримати? На рік по всім програмам надали лише 2 квартири.
– Поставимо це питання на сесії Київради і з’ясуємо що там відбувається з цього приводу.
Тімінський Г.М. – голова ППО Київського національного університету будівництва і архітектури. Освітяни це не тільки працівники шкіл і дошкільних установ, а ще й вища школа. Чи соціальна картка буде розповсюджуватися і на працівників вищої школи? Хто організовує громадські слухання в мерії та визначає їхню тематику? Яке відношення мера до профспілок?
– На сьогодні працює робоча група з соціальної картки киянина і в ній обов’язково будуть відображені всі верстви населення. Безумовно необхідно підписати Угоду про співпрацю між КМДА та радою ректорів Київського вузівського центру, в якій би відображалася вся взаємодія київської влади з вищою школою. Стосовно громадських слухань то визначення тематики визначається самими організаторами. А на наступну нашу зустріч обов’язково запросимо голову КМДА.
Миронов В.Ю. – голова ППСО НТТУ ”КПІ”. Сьогодні з підняттям тарифів на проїзд у громадському транспорті на студентський профспілковий актив збільшилося навантаження по збору коштів за пільговий студентський проїзний квиток. Для уникнення всіляких провокацій з грішми назріло питання про їх розповсюдження через каси метрополітену.
– Необхідно цю пропозицію оформити в письмовому вигляді і подати її нам до комісії щоб далі це питання ми розглянули на сесії Київради.

Інші виступаючі висловили думки спілчан, які їх делегували.

Озвучено вимогу спілчан, що вже настав час провести пікетування під стінами мерії з нагальними вимогами освітян до чільників КМДА та депутатів Київради на найближчій сесії.
З цього приводу Коротченко В.Я. доповів, що Київрада має засідати два рази на місяць. Минула сесія була відмінена з невідомих причин. Найближча має відбутися 27.11., на якій влада має звітувати перед депутатами. На цей період площа для мітингу перед мерією заброньована іншими профспілками і політичними силами.
Підбиваючи підсумки Пономаренко В.М. поінформував, що наразі не фінансується безліч статей бюджету по всім галузям економіки. Виник великий борг перед Київенерго, Київгазом, Київводоканалом. Це пов’язано не скільки з світовою фінансовою кризою, а з кризою менеджменту. Адже джерелом коштів на дотацію з міського бюджету на ці цілі мали бути кошти, отримані від продажу землі, а не господарської діяльності. На найближчій сесії має бути проголосоване питання про відміну рішення підняття тарифів на проїзд у громадському транспорті.

Олександр Михайлович подякував гостей і учасників круглого столу за конструктивний діалог. Наголосив, що такі зустрічі мають стати регулярними, на що отримав позитивну відповідь від голови комісії. Пообіцяв, що всі підняті питання ляжуть на папір, будуть оформлені належним чином і передані до постійної комісії Київради з питань освіти для їх спільної реалізації.

Круглий стіл   Круглий стіл

Прес-служба КМОППОіНУ