Профспілковий урок: роль профспілок у майбутньому України

Профспілковий урок: роль профспілок у майбутньому України13 травня 2015 року вчитель правознавства Печерської гімназії №75 Артур Бабенко провів профспілковий урок для учнів 10 класу, на якому розповів про історію створення профспілкової організації, її діяльність та захист прав людей. Темою уроку стало актуальне питання сьогодення – роль профспілок у майбутньому України.

На уроці були присутні голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Олександр Яцунь, голова Печерської районної у м. Києві організації Профспілки працівників освіти і науки України Олександра Баклан, голова первинки навчального закладу Любов Чолій.

Учитель акцентував на тому, що проблеми, які часто виникають в нашій країні (низька чи невчасна виплата заробітної плати) не є лише українськими, це загальноєвропейські проблеми, пов’язані з економічною кризою у світі. Артур Бабенко звернув увагу дітей на те, що потрібно працювати і вміти відстоювати свої права. І захистити людину праці може лише профспілка – потужна організація, яка ефективно працює і бореться за права як студентів, так і працівників.

Вчитель назвав основні задачі, які вирішують профспілки, а саме: участь в колективних переговорах, відстоювання вигідних для робітників умов праці; підготовка та підписання колективної угоди; контроль за виконанням адміністрацією умов колективної угоди та примушування її ліквідувати порушення; представництво трудящих перед адміністрацією, в державних органах, а також в судах тощо.

За допомогою інтерактивних технологій Артур Бабенко досить детально ознайомив учнів із діяльністю Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України. Школярі уважно слухали інформацію про те, хто входить до складу первинних профспілкових організацій, скільки членів нараховує КМОППОіНУ, а також дізналися, яким чином здійснюється соціальне партнерство.

Під час уроку перед учнями виступив голова КМОППОіНУ Олександр Яцунь: «Після закінчення школи кожен з вас стане студентом вищого навчального закладу. І ви повинні знати, що потрібно боротися за свої права. У Мельбурні встановлено монумент з трьома вісімками, які символізують лозунг працівників: «Вісім годин для роботи, вісім годин для сну, вісім годин для відпочинку».

Також Олександр Яцунь зазначив: «Ми пишаємося тим, що членами освітянської профспілки міста Києва є студенти. Ми молода і перспективна організація, яка крокує в ногу з часом, адже ми дослухаємося до думки кожного».

Наприкінці уроку учні висловили свою точку зору щодо подальших перспектив розвитку профспілок, а саме: не здавати свої позиції перед тиском держави, збільшити кількість профспілок, зміцнювати міжнародну солідарність профспілок тощо.

Прес-служба КМОППОіНУ

Особливості застосування до працівників дисциплінарних стягнень Щодо атестації педагогічних працівників ДНЗ, які працюють не за фахом Про зміну умов праці працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці Встановлення випробування працівникові Про здійснення відеозйомки та аудіозаписів у навчальному закладі Щодо проходження працівниками профілактичних медичних оглядів в приватних закладах охорони здоров’я Виплата пенсії особам, яким призначено пенсію відповідно до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” в період роботи Правові аспекти звільнення працівника за вчинення аморального вчинку