Стан імплементації Закону України «Про вищу освіту»

2 липня 2015,Публікації » Новини

Стан імплементації Закону України «Про вищу освіту»1 липня 2015 року відбулося розширене засідання Комітету з питань науки і освіти щодо стану імплементації нового закону «Про вищу освіту».

У роботі заходу взяли участь голова Комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич, Міністр освіти і науки України Сергій Квіт; народні депутати України – Олександр Співаковський, Тарас Кремінь, Іван Кириленко, Володимир Литвин, Олексій Скрипник; представники міністерств охорони здоров’я, культури, оброни, Національної академії педагогічних наук України, обласних управлінь освіти; ректори провідних навчальних закладів; представники вищої школи, професійної освіти, громадських організацій, викладачі, ЗМІ.

Від Профспілки працівників освіти і науки України участь у розширеному засіданні Комітету взяли Голова Профспілки Георгій Труханов, заступники голови Сергій Романюк та Володимир Цвих (голова профкому КНУ імені Тараса Шевченка, голова Ради вищої школи ЦК Профспілки).

Голова Комітету Лілія Гриневич звернула увагу на проблеми впровадження закону: порушення під час формування Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, відсутність ліцензійних умов для підготовки фахівців освітньо-професійного ступеня молодшого бакалавра, недосконалий Перелік галузей знань та спеціальностей, брак реальної автономії ВНЗ, функціонування навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації, створення нової нормативної бази, яка регламентує витання вищої освіти тощо.

Виступаючи учасники засідання констатували наявність низки питань, які потребують фахових доопрацювань, внесення змін до відповідних постанов Уряду, а також широкої інформаційної та роз’яснювально-консультативної роботи з освітянською спільнотою.

Голова Ради вищої школи ЦК Профспілки Володимир Цвих, підкреслив, що у законі є деяка двозначність, розмитість та неможливість часом застосувати деякі норми на практиці. Далі мова пішла про робочий час та навантаження педагогів, стипендії для студентства та питання обрання ректора вишу, яке потребує більш чіткого уточнення.

Фахівці-практики у свою чергу наголошували, що спостерігається певне зволікання з розробкою та реалізацією реформи освіти, що значно уповільнює інтеграцію вищої школи України в єдиний Європейський освітній простір.

Учасники розробили рекомендації Кабінету Міністрів України, Міністерству освіти і науки України, Національній академії педагогічних наук України спільно з Національним Еразмус+ офісом, Національному агентству із забезпечення якості вищої освіти та вищим навчальним закладам щодо подальших кроків імплементації Закону, які після доопрацювань та внесення усіх пропозицій будуть оприлюднені профільним Комітетом.

Прес-служба КМОППОіНУ

ДИТЯЧИЙ ВІДПОЧИНОК 2018