63,6% податків до державної скарбниці оплачують звичайні українці

9 липня 2015,Публікації » Новини

63,6% податків до державної скарбниці оплачують звичайні українціВ одному з останніх опублікованих досліджень Центр соціально-економічних досліджень «CASE Україна» підрахував вартість податків для звичайного громадянина України. Нагадаємо, що податки, які ми сплачуємо, вже закладені в ціну товарів (ПВД, акциз, імпортне мито) або стягуються роботодавцем без додаткових клопотів для самого платника. Отже, на прикладі 2014 року загальна картина наступна:

-сумарні податкові витрати пересічного українця у 2014 році зросли до 35 тис. грн на рік проти 31 тис. грн у 2013 році. Так, отримуючи у 2014 році середню заробітну плату по економіці у розмірі 3 480 грн(«чиста» – 2852 грн), звичайний українець вніс до бюджету 34 951 грн у вигляді податків, що на 4 116 грн або 13,4% більше, ніж у 2013 році. Примітка: і це при нестримному рості цін та тарифів;

- податкові витрати платника зростали швидше, ніж росли доходи бюджету (+13,4% проти +3%). Причина такої тенденції – зменшення кількості платників податків через окупацію Криму та Донбасу. На кінець 2014 року було зареєстровано 18,1 млн працюючих українців, у той час як у 2013 році ця цифра становила 20,4 млн працюючих;

- основними витратами платника податків у 2014 році були:єдиний соціальний внесок (16 854 грн на рік), податок на додану вартість (8 251 грн на рік)таподаток на доходи фізичних осіб (6 665 грн), які становлять більше 90% податкових витрат.

Поширена думка, що кількасот великих платників податків дають до бюджету основні доходи, насправді 63,6% видатків скарбниці оплачують звичайні українці– стверджує Центр соціально-економічних досліджень «CASE Україна».

За рахунок власних коштів бізнесу та адміністративних зборів минулого року покривалося лише 27,3% видатків бюджету. Решта традиційно покривалася за рахунок нарощування державного боргу.

За матеріалами ФПУ

ДИТЯЧИЙ ВІДПОЧИНОК 2018