Основне завдання – зберегти учителя!

Основне завдання – зберегти учителя! Напевне у вас відразу виникає питання – чому така тривожна назва статті? Здавалося б, початок літа і усі учительські проблеми залишилися у минулому навчальному році і зараз для освітянина настає довгоочікувана відпустка на морському узбережжі чи тихий та приємний відпочинок у заміському будиночку…
Так, на перший погляд, ідеальна картинка. Та, на жаль, лише зов
ні…

Освітянська профспілка, знаючи як живе учитель не з газет чи Інтернету вкотре б’є тривогу про недотримання прав освітян. Як ніколи питання постало гостро, адже якщо сьогодні ми не збережемо учителя, його належний статус, соціально-економічні гарантії – хто вчитиме дітей завтра, через рік-два? Уже зараз благородна професія учителя є фінансово непривабливою для молоді і молодих спеціалістів у школі з кожним роком усе менше і менше.

Ситуація, що склалась у столичних педагогів далеко не райдужна – ціни у Києві зависокі, за комунальні послуги уже з червня усі платитимуть більше, дітей потрібно оздоровити, а заробітну плату і відпускні затримують щонайменше на два-три тижні, уже не беремо до уваги невиплату муніципальних надбавок. Про який відпочинок може думати учитель?
Профспілка працівників освіти столиці неодноразово зверталася до представників органів місцевої влади з проханням допомогти у вирішенні проблем оплати праці освітян. Та листи до мера та до владних структур залишилися без відповідей і результатів…

Особливе занепокоєння КМОППОіНУ викликає стан оплати праці освітян у Святошинському, Шевченківському, Солом’янському та Дарницькому районах. Тут депутати міської ради свідомо зменшили видатки на освіту, одразу показавши своє відношення до галузі «Освіта» загалом.

На постійному контролі профспілки освітян стоїть питання виплати коштів учительству Києва. Завідувач правового відділу КМОППОіНУ А.В. Кузнецов 10 червня 2009 року за результатами моніторингу оплати праці озвучив інформацію про невиплати на засіданні робочої групи з питань ліквідації заборгованості заробітної плати на підприємствах, установах, організаціях м. Києва та своєчасності і повноти сплати внесків до Пенсійного фонду.

Згодом, 19 червня 2009 року за участі голови КМОППОіНУ О.М. Яцуня відбулась зустріч голови Святошинської районної в м. Києві адміністрації В.О. Мазепи, начальника управління освіти району Г.О. Терпиловської та голів первинних профспілкових організацій, керівників закладів освіти, на якій визначили спільні дії з оперативного врегулювання кризової ситуації. Таку ж зустріч найближчим часом заплановано провести в Солом'янському районі.

КМОППОіНУ не зупинилась на цьому – 26 червня 2009 року за нашим клопотанням вирішенню проблеми оплати праці працівників освіти було приурочено засідання Київської міської тристоронньої соціально-економічної Ради.

Три сторони – влада, профспілка і роботодавці – знову сіли за аналіз нагальних питань освітян столиці. Актуальним питанням знову стали затримки виплати відпускних і оздоровчих учительству через недофінансування галузі «Освіта» у столиці.

Після досить тривалого і емоційного обговорення учасники ради прийняли рішення, яке не ставить крапку та дає надію на те, що соціальний діалог влади, профспілки і освітян не завершується, конструктивні кроки допоможуть подолати існуючі проблеми та зберегти учителя для школи і учнів.

Рішення Київської міської тристоронньої соціально-економічної Ради

1. Звернутись до Київського міського голови щодо взяття під особистий контроль питання оплати праці працівників закладів освіти міста.
2. Головному фінансовому управлінню виконавчого органу КМДА надати пропозиції до Київради щодо встановлення справедливих трансфертів між бюджетами міста та районів з метою забезпечення своєчасної виплати освітянам заробітної плати та допомоги на оздоровлення при наданні відпустки.
3. Звернутись до постійної комісії Київради з питань бюджету та соціального розвитку, депутатських фракцій щодо підтримки вищезазначених пропозицій при коригуванні бюджету м. Києва на 2009 рік.
4. Звернутись до Київського міського голови, постійної комісії Київради з питань бюджету та соціального розвитку, депутатських фракцій щодо недопущення зменшення рівня оплати праці освітян та збереження розміру встановлених надбавок за складність та напруженість у роботі на рівні 2008 року.

Інна Журавель
Прес-служба КМОППОіНУ