Прожитковий мінімум в цінах червня 2015 року

23 липня 2015,Публікації » Новини

Відповідно до статті 5 Закону України „Про прожитковий мінімум” Міністерство соціальної політики України повідомляє, щофактичний розмір прожиткового мінімуму у цінах червня 2015 року у розрахунку на місяць на одну особу становив2555 грн. (з урахуванням суми податку на доходи фізичних осіб – 2727 грн.), для дітей віком до 6 років – 2419 грн., для дітей віком від 6 до 18 років – 2930 грн., для працездатних осіб – 2681 грн. (з урахуванням суми податку на доходи фізичних осіб – 2978 грн.), для осіб, які втратили працездатність, – 2113 гривень.

Таким чином, офіційна величина прожиткового мінімуму в середньому на одну особу, встановлена на червень 2015 року статтею 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік», занижена порівняно з фактичним розміром прожиткового мінімуму на 1379 грн. або на 117,3%, а для працездатної особи – на 1463 грн. або на 120,1%.

Разом з тим, за підрахунками Федерації профспілок України фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб,скоригований на розмір податку на доходи фізичних осіб відповідно до рішення Конституційного Суду України від 22.05.2008 №10-рп/2008 у червні 2015 року мав становити 3221 грн.

Отже, офіційна величина прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановлена на червень 2015 року статтею 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік», занижена порівняно з фактичним розміром прожиткового мінімуму для працездатних осіб, скорегованим на ПДФО, на 2003 грн. або на 164,4%.