Сертифікація вчителів – одне з нововведень законопроекту «Про освіту»

11 серпня 2015,Публікації » Новини

Сертифікація вчителів – одне з нововведень законопроекту «Про освіту»В законопроекті «Про освіту», розміщеному на сайті Міністерства освіти і науки України, передбачалося запровадження обов’язкової сертифікації для педагогічних працівників. Законопроектом планувалося встановити, що зобов’язання педагогічних працівників щоп’ять років проходити повторну сертифікацію, за результатами якої підтверджувати кваліфікаційну категорію або отримувати вищу. У разі не проходження сертифікації або неспроможності підтвердити присвоєну раніше кваліфікаційну категорію особа відстороняється від педагогічної діяльності.

Можливість введення обов’язкової сертифікації без введення додаткової оплати праці викликала обурення педагогічної спільноти. У зв’язку з цим КМОППОіНУ неодноразово зверталася до Комітету ВРУ з питань науки і освіти та МОНУ з проханням не передбачати введення обов’язкової сертифікації для педагогічних працівників.

Після опрацювання законопроекту з робочою групою, яка працює над документом, було вирішено зійтися на компромісному варіанті – запровадити на початкових етапах добровільну сертифікацію вчителів. Про це в інтерв’ю виданню "Українська правда. Життя" розповіла перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун. За її словами, незалежна сертифікація може бути добровільною, після проходження якої вчителі зможуть отримати надбавку до зарплати, що стимулюватиме підвищення власної кваліфікації.

Законопроект також передбачає, що кошти на підвищення кваліфікації мають направлятися безпосередньо на школу, а вчителі зможуть обирати, де вони підвищуватимуть кваліфікацію.

Разом з тим, Інна Совсун зауважила, що на певному етапі необхідно буде запроваджувати обов'язкову сертифікацію.

Юридичний відділ КМОППОіНУ

ДИТЯЧИЙ ВІДПОЧИНОК 2018