Про підвищення соціальних стандартів

10 вересня 2015,Публікації » Новини

Про підвищення соціальних стандартів9 вересня 2015 року у Верховній Раді України зареєстровано проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік" (щодо підвищення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати) № 3060.

Законопроектом запропоновано встановити у 2015 році прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі з 1 січня 2015 року –  1176 гривень, з 1 вересня – 1330 гривень, а для основних соціальних і демографічних груп населення:

- дітей віком до 6 років: з 1 січня 2015 року – 1032 гривні, з 1 вересня – 1167 гривень;
 - дітей віком від 6 до 18 років: з 1 січня 2015 року – 1286 гривень, з 1 вересня – 1455 гривень;
 - працездатних осіб: з 1 січня 2015 року – 1218 гривень, з 1 вересня – 1378 гривень;
 - осіб, які втратили працездатність: з 1 січня 2015 року – 949 гривень, з 1 вересня – 1074 гривні.

Також запропоновано встановити у 2015 році мінімальну заробітну плату:

- у місячному розмірі: з 1 січня – 1218 гривень, з 1 вересня – 1378 гривень;
 - у погодинному розмірі – з 1 січня – 7,29 гривні, з 1 вересня – 8,29 гривні.

У пояснювальній записці до законопроекту розмір посадового окладу працівника I тарифного розряду Єдиної тарифної сітки планується визначити з урахуванням збереження грошового розриву між розміром мінімальної заробітної плати та розміром посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС, що склався у 2014 році (366 гривень).

На підвищення розміру стипендій аспірантам, клінічним ординаторам та докторантам навчальних закладів та наукових установ у зв’язку із змінами умов оплати праці пропонується врахувати додатково 22 005,3 тис. гривень.

На підвищення з 1 вересня 2015 року на 13% мінімальних ординарних (звичайних) академічних стипендій та соціальних стипендій учням професійно-технічних та студентам вищих навчальних закладів пропонується додатково врахувати видатки в обсязі 256 140,2 тис. гривень по державному та місцевих бюджетах.

Також у зв’язку із змінами умов оплати праці пропонується збільшити обсяг освітньої субвенції на 1 603 375,4 тис. гривень та субвенції на підготовку робітничих кадрів – на 158 984,9 тис. гривень.

Відділ соціально-економічного захисту КМОППОіНУ

Особливості застосування до працівників дисциплінарних стягнень Щодо атестації педагогічних працівників ДНЗ, які працюють не за фахом Про зміну умов праці працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці Встановлення випробування працівникові Про здійснення відеозйомки та аудіозаписів у навчальному закладі Щодо проходження працівниками профілактичних медичних оглядів в приватних закладах охорони здоров’я Виплата пенсії особам, яким призначено пенсію відповідно до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” в період роботи Правові аспекти звільнення працівника за вчинення аморального вчинку