5 жовтня 2015,Публікації » Новини

Освітянський актив столиці подав петицію Президенту України щодо відновлення гарантій, передбачених ст. 575 жовтня 2015 року відбулася зустріч голови Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Олександра Яцуня з профспілковим освітянським активом м. Києва.

Основні питання, які обговорювалися під час зустрічі це: підвищення соціальних стандартів, збільшення витрат на житлово-комунальні послуги та підписання петиції Президенту щодо відновлення гарантій, передбачених ст. 57 Закону України «Про освіту» щодо розмірів середніх посадових окладів освітян.

Олександр Яцунь зауважив, що враховуючи загострення існуючих та появу нових системних ризиків, профспілка спрямовуватиме свої дії на захист соціально-економічних прав та інтересів працівників освітньої галузі. Також він провів паралелі щодо системи освіти та соціальних гарантій педпрацівників у Швеції та Франції та в Україні, які відрізняються високими стандартами якості навчання та різноманітністю академічних програм.

Заступник голови Київської міської організації Профспілки Олександр Трофименко акцентував увагу на підвищенні соціальних стандартів освітян та розповів про профспілкову позицію щодо збільшення прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати. Він зауважив, що 16 вересня 2015 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 731 «Про підвищення оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери». Постановою встановлено посадовий оклад (тарифну ставку) працівника І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери з 1 вересня 2015 року в розмірі 1012 гривень.

Олександр Трофименко зауважив, що більшість освітян скептично висловлюється щодо рівня підвищення заробітних плат, запропонованого Урядом. Київська міська організація Профспілки працівників освіти і науки України підтримує скептичне ставлення освітян щодо підвищення на 19% розміру заробітної плати в той час, коли офіційна статистика стверджує, що з початку року інфляція становить майже 50%. Окрім того, видатки освітян з початку року на електроенергію в середньому зросли на 85%, на гарячу воду –  на 60%. Централізоване опалення з настанням опалювального сезону зросте на 75%.

Юрисконсульт Київської міської організації Профспілки Вікторія Соломінчук розповіла про ризики законопроекту «Про освіту».

Вона зазначила, що освітянська профспілка виступає проти:

- скасування гарантії щодо фіксованих розмірів надбавок за вислугу років залежно від стажу у розмірах: понад 3 роки - 10%, понад 10 років - 20 %, понад 20 років - 30 %;

- введення сертифікації педагогічних працівників;

- встановлення підвищеної оплати за категорії лише працівникам, які пройшли сертифікацію;

- фінансування за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів приватних навчальних закладів;

- вилучення норми про право педагогічних працівників на забезпечення житлом у першочерговому порядку;

- скасування гарантії щодо фінансування освіти в розмірі не менше десяти відсотків внутрішнього валового продукту.

Під час зустрічі профспілкова освітянська спільнота висловила свою позицію щодо врахування думок педагогічних працівників при прийнятті Закону України «Про освіту». Хвилюючим для них і досі залишається питання заробітної плати, яка, зважаючи на сучасні соціально-економічні виклики, досі залишається мізерною.

За підсумками зустрічі було вирішено подати електронну петицію Президенту України щодо відновлення гарантій, передбачених ст. 57 Закону України «Про освіту» щодо розмірів середніх посадових окладів освітян.

Проголосуйте та підтримайте петицію!

Відео: Як підписати електронну петицію Президенту України

Прес-служба КМОППОіНУ