Проживання в студентських гуртожитках: правові аспекти

Проживання в студентських гуртожитках: правові аспектиЯкі документи регулюють режим роботи гуртожитку, права та обов’язки Студентів, що проживають у ньому?

Розміщення Студентів у гуртожитках та виселення з них, умови проживання, права і обов'язки визначаються Положенням про студентський гуртожиток вищого навчального закладу, розробленим у ВНЗ на підставі Типового ППО студентів.

Внутрішній розпорядок у гуртожитку встановлюється Правилами внутрішнього розпорядку, які затверджуються керівником ВНЗ за погодженням з органами студентського самоврядування та ППО студентів.

Студент повинен бути ознайомлений під підпис з Правилами внутрішнього розпорядку гуртожитку та правилами техніки безпеки.

Таким чином, при виникненні спірних ситуацій під час проживання у гуртожитку Студентові необхідно, в перу чергу, звертатися до Положення про студентський гуртожиток та Правил внутрішнього розпорядку.

В яких випадках Студент може бути переселеним до іншої кімнати?

У разі непередбачених обставин та з поважних причин Студенти, які проживають у гуртожитку, можуть бути переселені до іншої кімнати або гуртожитку за рішенням адміністрації гуртожитку (студентського містечка) без погіршення умов проживання.

Чи мають право Студенти заходити до гуртожитку після 23-00?

Вхід до гуртожитку дозволяється на підставі перепусток для Студентів цього гуртожитку до 24-00 години вільно, а з 24-00 до 06-00 - із записом у спеціальному журналі причин запізнення.

В листі Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України №1/9-705 від 14 вересня 2011 року «Про недопущення обмежень прав мешканців студентських гуртожитків» надана рекомендація привести у відповідність до законодавства, нормативні документи ВНЗ, що регламентують перепускний режим у гуртожитках, для забезпечення цілодобового безперешкодного доступу до гуртожитків його мешканців.

У зв’язку з численними зверненнями студентів вищих навчальних закладів та громадських організацій в листі Міністерства освіти і науки України № 1/9-550 від 17 листопада 2015 року «Щодо безперешкодного доступу до приміщень студентських гуртожитків» керівникам ВНЗ наголошено на необхідності переглянути внутрішні нормативні документи ВНЗ, які регламентують проживання студентів в гуртожитках, а саме у частині, яка стосується цілодобового безперешкодного доступу до приміщень студентських гуртожитків та забезпечити особам, які в них проживають таке право. В листі звертається увага на недопущенні зловживання службовим становищем та порушення прав осіб, які проживають в студентських гуртожитках.

Які дії забороняється вчиняти Студентам?

Студенту, який проживає у гуртожитку, забороняється:

- переселятися з однієї кімнати в іншу без погодження із завідувачем гуртожитку;

- переробляти чи переносити інвентар і меблі з одного приміщення до іншого або виносити їх з гуртожитку без дозволу завідувача гуртожитку;

- проводити електромонтажні роботи в кімнатах та в гуртожитку, переробляти і ремонтувати електроустаткування;

- користуватися електрообігрівачами та електроплитами в житлових кімнатах;

- проводити масові заходи в гуртожитку без письмового дозволу завідувача гуртожитку;

- залишати сторонніх осіб після 23-00 без письмового дозволу завідувача гуртожитку;

- палити, вживати та зберігати спиртні напої, наркотичні або токсичні речовини, перебувати в гуртожитку в стані алкогольного, токсичного або наркотичного сп'яніння;

- порушувати тишу з 22-00 до 07-00;

- створювати шум, а також вмикати телевізійну, комп'ютерну та аудіоапаратуру на гучність, що перевищує звукоізоляційність кімнати; тримати в гуртожитку тварин.

- вчиняти інші дії, передбачені законодавством, правилами внутрішнього трудового розпорядку, Положенням про гуртожиток, затвердженим в ВНЗ.

Які права Студентів, які проживають в гуртожитку?

Студенти, які проживають в гуртожитку, мають право:

- користуватися приміщеннями навчального, культурно-побутового, медичного та спортивного призначення, камерами зберігання, іншим обладнанням і майном гуртожитку;

- вимагати своєчасного ремонту або заміни обладнання, меблів, постільної білизни, а також усунення недоліків у забезпеченні побутових умов;

- обирати органи студентського самоврядування гуртожитку і бути обраним до їхнього складу;

- через органи студентського самоврядування гуртожитку брати участь у вирішенні питань, пов'язаних з поліпшенням житлово-побутових умов, організації культурно-виховної роботи і дозвілля, роботи  працівників гуртожитку тощо;

- звертатись із скаргами на роботу працівників гуртожитку  і житлово-побутові умови, які не відповідають вимогам Положення про студентський гуртожиток і нормам обладнання та утримання гуртожитків, до керівництва вищого навчального закладу, інших установ відповідно до Закону України «Про звернення громадян».

- інші права, передбачені законодавством, правилами внутрішнього трудового розпорядку, Положенням про гуртожиток, затвердженим в ВНЗ.

Студент, який проживає у гуртожитку, зобов'язаний:

- знати і виконувати Правила внутрішнього розпорядку;

- своєчасно сплачувати за проживання і додаткові платні послуги, якими він користується;

- підтримувати чистоту і порядок у своїх кімнатах та місцях загального користування, брати участь у всіх видах робіт, пов'язаних із самообслуговуванням;

- дбайливо ставитись до майна гуртожитку, економно витрачати тепло, електроенергію, газ і воду;

- забезпечити наявність дублікатів ключів від кімнати в завідувача гуртожитку, а в разі заміни замка у дверях - здати йому відповідний дублікат ключів;

- своєчасно подавати заявки на ремонт електричного, сантехнічного обладнання і меблів;

- про всі надзвичайні події в гуртожитку терміново повідомляти завідувача гуртожитку та органи студентського самоврядування гуртожитку;

- відшкодовувати заподіяні матеріальні збитки відповідно до законодавства;

- дотримуватися правил техніки безпеки та пожежної безпеки;

- реєструвати додаткові електроприлади в завідувача гуртожитку;

- попереджувати завідувача гуртожитку (коменданта) при залишенні гуртожитку на тривалий час (більше 5 діб);

- після закінчення навчання або при достроковому позбавленні права на проживання в гуртожитку здати майно гуртожитку, що перебувало в його користуванні, і кімнату в належному стані та виселитися з гуртожитку в двотижневий термін.

Юридичний відділ КМОППОіНУ

ДИТЯЧИЙ ВІДПОЧИНОК 2018