Наступ на права студентів

15 грудня 2015,Публікації » Новини

Наступ на права студентів15 грудня 2015 року у прес-центрі інформаційного агентства «Главком» відбулася прес-конференція на тему: «Наступ на права студентів».

На прес-конференції обговорювалися питання щодо вимоги студентів про підвищення розмірів стипендії до прожиткового мінімуму, обмеження видатків на виплату стипендії студентам у 2016 році; оздоровлення у студентських санаторіях-профілакторіях ВНЗ; втручання у самоврядну діяльність тощо.

Учасниками конференції стали Ольга Чабанюк, голова первинної профспілкової організації студентів та аспірантів КНЕУ ім. В. Гетьмана, Олександр Бичківський заступник голови первинної профспілкової організації студентів НТУУ «КПІ», Вадим Пєнов, голова первинної профспілкової організації студентів ОНУ ім. І.І. Мечникова, Дарія Д’якова, голова Ради студентського самоврядування ОНУ ім. І.І. Мечникова, Олена Угоднікова, голова первинної профспілкової організації студентів ХНУМГ ім. О.М. Бекетова.

Лідери студентських первинних профспілкових організацій зауважили: «Сьогодні ми зібралися напередодні прийняття бюджету 2016. Всі ми розуміємо, що перспективи розвитку будь-якого суспільства цілком справедливо пов’язують із молоддю. В Україні – це близько 2 млн студентів, які об’єднують студентські профспілкові організації. Профспілкова студентська молодь є активним учасником вирішення всіх соціальних питань, які відбувають в нашій країні». За їх словами гострим питанням для студентів залишається питання підвищення стипендії. Лідери студентських первинних профспілкових організацій неодноразово зверталися до Міністерства освіти і науки України, до Кабінету Міністрів України, до Міністерства фінансів України щодо підняття розміру мінімальної академічної та соціальної стипендій для здобувачів освітніх ступенів вищої освіти до розміру прожиткового мінімуму з розрахунку на одну особу на місяць. Проте вагомих зрушень так і не відбувається.

Також лідери студентських первинних профспілкових організацій висловили свою стурбованість щодо втручання у самоврядну діяльність студентських профспілкових організацій. Адже 13 листопада 2015 року у Верховній Раді України було зареєстровано законопроект про внесення змін до Закону України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності" (щодо діяльності студентських профспілок) №3474. Норми зазначеного законопроекту суперечать Конституції України, Закону України «Про громадські об’єднання», Закону України «Про захист персональних даних». Прийняття законопроекту призведе до порушення принципу самоврядності у діяльності первинних профспілкових організацій студентів, не сприятиме реалізації ними завдань із захисту прав та інтересів спілчан. Статтею 22 Конституції України передбачено, що при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод. Водночас, введення у дію норми про те, що із припиненням особою навчання у навчальному закладі припиняється і її участь у первинній організації профспілки, обмежує право особи на участь у професійних спілках з метою захисту своїх соціально-економічних прав та інтересів, передбачене ст. 36 Конституції України. Окрім того, обмежується право на працю для осіб, які, хоча і не є студентами, проте на законній підставі були обрані на виборні посади в студентських первинних профспілкових організаціях.

Прес-служба КМОППОіНУ

ДИТЯЧИЙ ВІДПОЧИНОК 2018