22 січня 2016,Публікації » Новини

Комітет ВРУ розгляне зауваження КМОППОіНУ до законопроекту стосовно студентських профорганізаційКомітет Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення висловив подяку КМОППОіНУ за небайдуже ставлення до законотворчого процесу та повідомив про те [331.7 Kb] (cкачувань: 5), що зі зверненням КМОППОіНУ щодо недопущення прийняття законопроекту (реєстр №3474) про внесення змін до Закону України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності" (щодо діяльності студентських профспілок) будуть ознайомлені народні депутати, що входять до складу Комітету. Всі зауваження будуть розглянуті під час обговорення законопроекту.

Нагадаймо, що 13.11.2015 року у Верховній Раді України було зареєстровано законопроект про внесення змін до Закону України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності" (щодо діяльності студентських профспілок) №3474.

Норми зазначеного законопроекту суперечать Конституції України, Закону України «Про громадські об’єднання», Закону України «Про захист персональних даних». Прийняття законопроекту призведе до порушення принципу самоврядності у діяльності первинних профспілкових організацій студентів, не сприятиме реалізації ними завдань із захисту прав та інтересів спілчан.

Законопроектом передбачено, що із припиненням особою навчання у навчальному закладі припиняється і її участь у первинній організації профспілки, а членами виборних органів первинних профспілок, які об'єднують осіб, що навчаються в одному навчальному закладі, можуть бути виключно особи, які навчаються у цьому навчальному закладі. Введення таких нормзвужує коло осіб, яких студенти можуть обрати до виборних органів, а тому порушується принцип самоврядності діяльності громадської організації, встановлений Законом України «Про громадські об’єднання», який передбачає право членів громадського об'єднання самостійно здійснювати управління його діяльністю. Це означає, що члени профспілки самі повинні встановлювати устатутних документах обмеження щодо права обиратися до виборних органів профспілки.

Запровадження норми про те, що члени виборних органів первинних профспілок, які об'єднують осіб, що навчаються в одному навчальному закладі обираються строком на два роки і мають право перебувати на своїх посадах не більше ніж два строки поспіль, призведе до постійної зміни керівників виборних органів. Замість посилення захисту соціально-економічних прав студентів, зусилля виборних органів студентських первинних профспілкових організацій будуть спрямовані на проведення звітів і виборів. Постійна ротація кадрів, у свою чергу, призведе до зниження якості виконання виборними профспілковими органами статутних завдань.

Статтею 22 Конституції України передбачено, що при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод. Водночас, введення у дію норми про те, що із припиненням особою навчання у навчальному закладі припиняється і її участь у первинній організації профспілки, обмежує право особи на участь у професійних спілках з метою захисту своїх соціально-економічних прав та інтересів, передбачене ст. 36 Конституції України.Окрім того, обмежується право на працю для осіб, які, хоча і не є студентами, проте на законній підставі були обрані на виборні посади в студентських первинних профспілкових організаціях.

ДИТЯЧИЙ ВІДПОЧИНОК 2018