Ухвалено закон щодо фінансування професійно-технічної освіти

5 лютого 2016,Публікації » Новини

Ухвалено закон щодо фінансування професійно-технічної освіти4 лютого 2016 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» щодо фінансування професійно-технічної освіти».

Законом врегульовуються у 2016 році питання фінансового забезпечення професійно-технічної освіти з урахуванням змін до Бюджетного кодексу України, ухвалених Законом «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансування професійно-технічної освіти» (законопроект за №3831-2).

Відповідний законопроект зареєстровано за №3830-3.

Законом у Бюджетному кодексі визначено, зокрема, що:

• видатки на професійно-технічну освіту здійснюються з бюджетів міст обласного значення – обласних центрів/зміни до статті 89 Кодексу/;

• оплата поточних видатків професійно-технічних навчальних закладів в частині забезпечення видатків на здобуття повної загальної середньої освіти здійснюється за рахунок освітньої субвенції /зміни до статті 103-2 Кодексу/;

• у державному бюджеті передбачається субвенція на підтримку підготовки робітничих кадрів у професійно-технічних та інших навчальних закладах для бюджету Автономної Республіки Крим, обласних бюджетів, міських (міст обласного значення-обласних центрів, міст Києва та Севастополя) бюджетів на оплату поточних видатків /зміни до статті 97 Кодексу, поновлена стаття 103-3 Кодексу/, перерахування якої з державного бюджету місцевим бюджетам здійснюватиметься двічі на місяць, як це передбачено для освітньої та медичної субвенцій, а особливості розподілу та перерозподілу її обсягів можуть визначатися законом про державний бюджет /зміни до статті 108 Кодексу.

Таким чином, фінансування закладів ПТО здійснюватиметься за рахунок коштів обласного бюджету та з бюджетів міст, що є обласними центрами, а також за рахунок освітньої субвенції та субвенції на підтримку підготовки робітничих кадрів у професійно-технічних та інших навчальних закладах з державного бюджету місцевим бюджетам.

Реалізація положень законопроектів дозволить забезпечити ринок праці кваліфікованими кадрами шляхом збереження та розвитку професійно-технічних навчальних закладів, що здійснюватимуть підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації спеціалістів та кваліфікованих робітників, професійне навчання незайнятого населення, працюючих робітників та керівників середньої ланки управління із урахуванням потреб регіонів.

За матеріалами офіційного сайту Верховної Ради України

Про здійснення відеозйомки та аудіозаписів у навчальному закладі Особливості застосування до працівників дисциплінарних стягнень Щодо атестації педагогічних працівників ДНЗ, які працюють не за фахом Про зміну умов праці працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці Встановлення випробування працівникові Щодо проходження працівниками профілактичних медичних оглядів в приватних закладах охорони здоров’я Виплата пенсії особам, яким призначено пенсію відповідно до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” в період роботи Правові аспекти звільнення працівника за вчинення аморального вчинку