Уряд має час до 01.11.17р. виправити ситуацію

Про здійснення відеозйомки та аудіозаписів у навчальному закладі

Будь-які відомості та/або дані про відносини немайнового та майнового характеру, обставини, події, відносини тощо, пов'язані з людиною і членами її родини, відомості про події та явища, що відбувалися або відбуваються у побутовому, інтимному, товариському, професійному, діловому та інших сферах життя особи, за винятком передбаченої законами інформації, що стосується здійснення людиною, яка обіймає посаду, пов'язану з виконанням функцій держави чи органу місцевого самоврядування, посадових або службових повноважень – це інформація про особисте і сімейне життя людини, яка є конфіденційною. Таку позиція викладено у рішенні Конституційного Суду України від 20 січня 2012 року № 2-рп/2012 року.

Положення ч. 2 ст. 32 Конституції передбачають вичерпні підстави для можливого правомірного втручання в особисте і сімейне життя людини. Такими підставами є:

- згода людини на збирання, зберігання, використання і поширення конфіденційної інформації щодо неї;

- якщо згода відсутня, то це випадки, передбачені законом, і тільки в інтересах національної безпеки, економічного добробуту і прав людини.

Відповідно до ст. 260 Кримінально-процесуального кодексу України аудіо-, відеоконтроль особи є різновидом втручання у приватне спілкування, яке проводиться без її відома на підставі ухвали слідчого судді, якщо є достатні підстави вважати, що розмови цієї особи або інші звуки, рухи, дії, пов’язані з її діяльністю або місцем перебування тощо, можуть містити відомості, які мають значення для досудового розслідування.

Оскільки інформація, відображена в аудіозаписах розмов працівників навчального закладу, містить у собі відомості про події та явища, що відбувалися або відбуваються у товариському, професійному, діловому та інших сферах життя особи, така інформація може збиратися, зберігатися, використовуватися і поширюватися лише за умови одержання згоди працівників.

Збір інформації, що містить у собі відомості про події та явища, що відбувалися або відбуваються у товариському, професійному, діловому та інших сферах життя працівників, без одержання їхньої згоди є порушенням конституційних прав громадян.

Щодо атестації педагогічних працівників ДНЗ, які працюють не за фахом Про зміну умов праці працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці Встановлення випробування працівникові Про здійснення відеозйомки та аудіозаписів у навчальному закладі Щодо проходження працівниками профілактичних медичних оглядів в приватних закладах охорони здоров’я Виплата пенсії особам, яким призначено пенсію відповідно до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” в період роботи Правові аспекти звільнення працівника за вчинення аморального вчинку Особливості застосування до працівників дисциплінарних стягнень