Про виплату вихідної допомоги у разі звільнення працівника за п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпПУ

15 лютого 2016,Публікації » Новини

Про виплату вихідної допомоги  у разі звільнення працівника за п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпПУВідповідно до ст. 492 Кодексу законів про працю України про наступне звільнення у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скороченням чисельності або штату працівників персонально попереджають не пізніше ніж за два місяці.

До закінчення двомісячного строку з дня попередження звільнення працівників з ініціативи адміністрації на зазначених підставах без їх згоди не допускається. Разом з цим, при наявності письмового прохання працівника скоротити термін попередження про наступне звільнення, працівник може бути звільнений до його закінчення на підставі пункту 1 ст. 40. У цьому випадку вважається за доцільне працівнику подати заяву роботодавцю з проханням скоротити строк попередження про звільнення та зазначити дату, з якої він бажає бути звільненим. Трудовий договір припиняється відповідно до пункту 1 частини першої статті 40 Кодексу.

За бажанням працівника він може бути звільнений з інших з інших підстав, а саме за власним бажанням (ст. 38 КЗпП), у зв'язку з переведенням (п. 5 ст. 36 КЗпП), за згодою сторін (п. 1 ст. 36 КЗпП) тощо.

Відповідно до ст.44КЗпПпри припиненні трудового договору на підставі п.1 ст. 40 КЗпП, працівникові виплачується вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку.

При цьому, законодавство не містить жодних обмежень щодо виплати вихідної допомоги працівникам, звільненим до закінчення терміну попередження про звільнення на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП.

Таким чином, при звільненні працівника на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП, у тому числі і у тому разі, коли звільнення відбувається до закінчення двомісячного строку з дня попередження про звільнення, виплачується відповідно до ст. 44 КЗпП вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку. Невиплата працівникові вихідної допомоги у такому випадку є порушенням трудового законодавства.

Юридичний відділ КМОППОіНУ

Особливості застосування до працівників дисциплінарних стягнень Щодо атестації педагогічних працівників ДНЗ, які працюють не за фахом Про зміну умов праці працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці Встановлення випробування працівникові Про здійснення відеозйомки та аудіозаписів у навчальному закладі Щодо проходження працівниками профілактичних медичних оглядів в приватних закладах охорони здоров’я Виплата пенсії особам, яким призначено пенсію відповідно до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” в період роботи Правові аспекти звільнення працівника за вчинення аморального вчинку