Стратегії сприяння соціальному діалогу в Україні

26 лютого 2016,Публікації » Новини

Стратегії сприяння соціальному діалогу в УкраїніФормування нової моделі соціального діалогу між державою, роботодавцями та профспілками з метою узгодження їх інтересів для забезпечення сталого розвитку країни набуло особливої актуальності у світі.

Саме тому експерти Бюро соціальних та політичних розробок спільно з низкою аналітиків з України, країн Східного партнерства, а також соціальними партнерами, експертами секретаріату Національної тристоронньої соціально-економічної ради, в рамках проекту “Разом сильніші – новий соціальний діалог в країнах Східного партнерства” розробили проект «Стратегії сприяння соціальному діалогу в Україні». Ця Стратегія має на меті модернізацію соціального діалогу та перетворення його на дієвий інструмент сталого розвитку.

Задля врахування думок усіх зацікавлених сторін, 26 лютого 2015 року відбувся круглий стіл «Соціальний діалог і сталий розвиток: порядок денний для громадянського суспільства», де відбулося широке громадське обговорення тексту Стратегії.

Участь в обговоренні взяли заступник Міністра соціальної політики України Віктор Іванкевич, керівник департаменту з питань взаємодії з громадянським суспільством Адміністрації Президента Олександр Ярема, голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, представник європейського економічного і соціального комітету Дайва Кведарайте, представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Михайло Чаплига, віце-президент УСПП з питань регіональної політики Костянтин Марчук, голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Олександр Яцунь, представники міжнародних організацій та роботодавці.

Під час круглого столу Віктор Іванкевич зауважив, що Міністерство соціальної політики розглядає проект стратегії сприяння соціальному діалогу в Україні. Реалізація Національної стратегії у сфері прав людини, яка спрямована на об’єднання суспільства, передбачає низку заходів, зокрема вироблення ефективного механізму взаємодії з інститутами громадянського суспільства та удосконаленням захисту у сфері соціального діалогу.

«Будь-які рішення, що стосуються мільйонів працівників, законні інтереси яких представляють профспілки, мають бути максимально прозорими, обґрунтованими і, безперечно, таким рішенням має передувати конструктивний соціальний діалог і завчасне запровадження заходів з мінімізації негативних соціальних наслідків для населення», – таку думку озвучив голова ФПУ.

У свою чергу Олександр Яцунь наголосив на тому, що одним із способів забезпечення соціального діалогу між державою, роботодавцями та профспілками є сприяння економічному росту та високому стандарту умов праці. А коли в Україні людина праці отримує менше 1 долара за годину, в той час як у Європі середня погодинна оплата складає близько 20 євро, то довіра людей до цих інституцій зменшується.

У ході круглого столу учасники наголосили на тому, що соціальний діалог є одним з найефективніших перспективних шляхів забезпечення сталого розвитку і реагування на виклики у сфері праці. Тому соціальний діалог має базуватися на традиційних і нових формах співробітництва між владою, організаціями працівників і роботодавців, між державою і приватними секторами й організаціями громадянського суспільства для максимального підвищення рівня життя.

Стратегії сприяння соціальному діалогу в Україні

Прес-служба КМОППОіНУ