1 березня 2016,Публікації » Новини

Президент Петро Порошенко підписав Указ «Про сприяння розвитку громадянського суспільства»Глава держави під час зустрічі з представниками громадських організацій подякував громадськості за участь у підготовці проекту Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства.

Президент підкреслив, що Революція Гідності дала нові можливості для розвитку громадянського суспільства та поглиблення демократії в Україні. Зокрема, Глава держави відзначив внесок волонтерського руху в підтримку Збройних Сил України та реформування Міністерства оборони, а також активну участь громадськості в євроінтеграційних процесах країни та сприяння покращенню ставлення українців до євро- та євроатлантичної інтеграції. «Щодо євроінтеграційних процесів, так само як і щодо захисту безпеки та оборони держави, роль громадянського суспільства є надважливою», – підкреслив Петро Порошенко.

Окремо Президент наголосив на участі громадськості в реформуванні країни. «Вкрай важлива, а можливо найбільш важлива після національної безпеки та оборони сфера реформ – це антикорупційне законодавство. Подобається комусь з влади чи не подобається, як вони (представники громадськості) їх критикують, але ми маємо в умовах демократії навчитися взаємодіяти, щоб завоювати довіру як всередині країни, так і продемонструвати назовні, що ми працюємо єдиною командою», – зазначив Глава держави. Зокрема, за словами Президента, критично важлива участь громадськості в конкурсних комісіях по відбору кандидатів в антикорупційні органи для того, щоб забезпечити роботу новостворених інституцій максимально прозорою та незалежною.

Петро Порошенко додав, що розчарований затягуванням процесу створення Національного агентства із запобігання корупції, оскільки це є фактично єдиним невирішеним інституційним питанням щодо зобов’язань України в рамках отримання безвізового режиму.

Президент також закликав громадськість підтримати та продемонструвати активну позицію щодо конституційних змін в частині судової реформи.

Виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження» Євген Бистрицький назвав Указ Президента про сприяння розвитку громадянського суспільства «історичним документом, якого в Україні ще не було».

«Специфіка цього документу не в тому, що ми чекаємо, що Президент або Віце-прем’єр скажуть владі, що робити з громадськими організаціями. Специфіка цього документу в тому, що він створює можливості для самодіяльності громадянського суспільства, в чому є його суть... Саме це створює умови для розвитку громадянського суспільства», – зазначив він.

Глава Фонду «Відродження» висловив думку, що громадські організації можуть зробити значний внесок у процес децентралізації, адже можуть виступити наставниками, передати свій досвід самоорганізації територіальним громадам. У цьому контексті він наголосив на важливості розвитку громадянської освіти.

Довідка. У підготовці проекту Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства взяли участь понад 700 представників організацій громадянського суспільства, органів державної влади та місцевого самоврядування, провідних українських аналітичних центрів.

За матеріалами офіційного Інтернет-представництва Президента України

11.листопада