Чому майбутнє студентства під загрозою?

6 квітня 2016,Публікації » Новини

Чому майбутнє студентства під загрозою?6 квітня 2016 року в Інформаційній агенції «УНІАН» відбулася прес-конференція на тему: «Чому майбутнє студентства під загрозою або влада «грає» проти молоді України» з метою привернути увагу представників влади і широких кіл громадськості до проблем українського студентства.

Учасниками прес-конференції стали лідери студентських профспілок вищих навчальних закладів України: Ольга Чабанюк – голова первинної профспілкової організації КНЕУ ім. Вадима Гетьмана; Вадим Пєнов – голова первинної профспілкової організації студентів та аспірантів Одеського Національного університету ім. Мечникова; Олена Угоднікова – голова первинної профспілкової організації студентів Харківського національного університету міського господарства імені Бекетова; Власій Пилипко – представник первинної профспілкової організації студентів НМУ імені О.О. Богомольця; Катерина Баришева – голова Молодіжної ради Федерації профспілок України.

Спікери наголосили на студентських проблемах, які нині існують: скорочення державного замовлення на підготовку фахівців ВНЗ, відсутність гарантованого першого робочого місця для випускників, дискримінація на ринку праці молодих фахівців, втрата мережі санаторіїв, профілакторіїв та спортивно-оздоровчих таборів, невідповідне до законодавства стипендіальне забезпечення та відсутність індексації стипендії.

За словамилідерів студентських профспілок влада має намір звузити права студентів та стипендіальне забезпечення, що підтверджується розробленим Міністерством освіти і науки законопроектом «Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування вищої освіти (щодо економічних відносин у сфері вищої освіти)».

Ольга Чабанюк наголосила на тому, що Міністерство освіти і науки України пропонує зменшити кількість студентів, які одержуватимуть стипендії. На сьогодні академічні стипендії виплачуються не менш як двом третинам студентів кожного курсу за кожною спеціальністю, без урахування осіб, які отримують соціальні стипендії. За пропозиціями Міністерства освіти і науки України стипендію одержуватимуть лише 15-20% студентів.

Окрім того, сьогодні до проведення першого семестрового контролю академічна стипендія у мінімальному розмірі призначається всім студентам, зарахованим до ВНЗ на перший курс навчання. Згідно з запропонованими змінами студентам першого семестру першого року навчання академічні стипендії не призначаються (окрім студентів першого семестру першого року навчання, які здобувають ступінь магістра (на підставі рейтингу успішності на попередньому рівні освіти).

Олена Угоднікова розповіла про роботу зі студентами-переселенцями та тими перешкодами, які є на шляху студентських профспілкових організацій через відсутність чітких механізмів такої роботи та недіяльність відповідного законодавства.

Такі вимоги студентів підтримує ФПУ, всеукраїнські галузеві профспілки, до лав яких входять студенти.

Також у ході прес-конференції було анонсовано про попереджувальну всеукраїнську акцію протесту, яка відбудеться 7 квітня 2016 року в 11.00 у парку ім. Тараса Шевченка.