У ВР зареєстровано законопроект «Про освіту»

8 квітня 2016,Публікації » Новини

У ВР зареєстровано законопроект «Про освіту»Доопрацьований проект закону «Про освіту» зареєстрований у Верховній Раді України. Текст документа вже оприлюднено на сайті парламенту.

Ініціаторами документу є члени Комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич, Олексій Скрипник, Володимир Литвин, Тарас Кремінь, та Іван Кириленко, які є авторами остаточної редакції законопроекту.

Як відомо, за результатами доопрацювання законопроекту членами комітету, у документі з’явилося 11 нових статей.

За словами голови профільного комітету Лілії Гриневич, в остаточній версії законопроекту досягнуто правильної структури законопроекту та додано ті статті, які можна виправляти між першим та другим читанням.

ЦК Профспілки надано зауваження та внесено пропозиції до цього законопроекту Комітету та народним депутатам України, членам комітету, в листі від 29.03.2016 № 02-5/215.

Незважаючи на вжиті заходи, включаючи безпосередню участь представників ЦК Профспілки в опрацюванні законопроекту у комітеті та озвучення позиції ЦК Профспілки під час засідання комітету, що викладена в зазначеному листі, в доопрацьованій редакції переважну їх частину не враховано.

Особливу стурбованість викликає неврахування зауважень про недопущення звуження державних гарантій щодо рівня оплати праці науково-педагогічних працівників, найнижчий посадовий оклад для яких передбачається у розмірі лише на 25 відсотків вище окладу педагогічного працівника за найнижчою посадою. ЦК Профспілки наголошено на необхідності встановлення найнижчого посадового окладу науково-педагогічного працівника – асистента кафедри, у 2 рази більшому від мінімального посадового окладу педагогічного працівника, що забезпечить науково-педагогічним працівникам рівень гарантій чинного закону.

Замість запропонованого профспілкою підвищення на 20 відсотків посадового окладу педагогічного працівника, який пройшов сертифікацію, передбачається встановлення у цьому розмірі доплати, що призведе до заниження розмірів доплат та надбавок, які визначаються від посадових окладів та ставок заробітної плати, оскільки доплати не формують нові їх розміри.

До складових робочого часу педагогічних працівників передбачається включення, крім навчальної роботи, також методичної та організаційної робіт, що загрожує запровадженню для вчителів, вихователів, викладачів, музичних керівників та інших педагогічних працівників 36 годинної чи більшої тривалості робочого тижня.

Незважаючи на наполягання спілчан щодо необхідності збереження норми про фінансування галузі освіти і обсязі 10 відсотків від ВВП, у законопроекті передбачено фінансове забезпечення у розмірі не меншому 7%.

Прес-служба КМОППОіНУ

Про здійснення відеозйомки та аудіозаписів у навчальному закладі Особливості застосування до працівників дисциплінарних стягнень Щодо атестації педагогічних працівників ДНЗ, які працюють не за фахом Про зміну умов праці працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці Встановлення випробування працівникові Щодо проходження працівниками профілактичних медичних оглядів в приватних закладах охорони здоров’я Виплата пенсії особам, яким призначено пенсію відповідно до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” в період роботи Правові аспекти звільнення працівника за вчинення аморального вчинку