З 1 травня бюджетникам, серед яких освітяни, підвищується заробітна плата

21 квітня 2016,Публікації » Новини

З 1 травня бюджетникам, серед яких освітяни, підвищується заробітна платаКабінетом Міністрів України прийнято постанову від 6 квітня 2016 р. № 288 «Про підвищення оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери та внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», згідно з якою з 1 травня 2016 року підвищуються розміри посадових окладів та ставок заробітної плати працівників бюджетних установ, зокрема галузі освіти, які визначені, виходячи з розміру посадового окладу працівника першого тарифного розряду Єдиної тарифної сітки 1185 гривень, крім працівників, чиї посади віднесено до 1-3 тарифних розрядів. Таким чином ставки заробітної плати вчителів, вихователів, викладачів, залежно від кваліфікаційної категорії  за 9, 10, 11 та 12 тарифними розрядами  становитимуть 2050 гривень; 2157 гривень; 2334 гривні та  2512 гривень відповідно.

Підпунктом 2 пункту 1 постанови встановлено, що підвищення посадових окладів та ставок заробітної плати здійснюється у межах видатків на оплату праці, передбачених Законом України «Про Державний бюджет України на 2016 рік», а працівників 1 - 3 тарифних розрядів Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників - у тому числі за рахунок виплат, пов'язаних з індексацією, надбавок, доплат, премій.

Тож підвищення посадових окладів та ставок заробітної плати працівників, чиї посади віднесено до 4-24 тарифних розрядів, здійснюється без зменшення суми доплат, надбавок чи премії, яка виплачувалася їм за рахунок частини індексації, починаючи з 1 грудня 2015 року відповідно до пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2015 р. № 1013 «Про упорядкування структури заробітної плати, особливості проведення індексації та внесення змін до деяких нормативно-правових актів». Ці доплати, надбавки чи премії продовжують виплачуватися працівникам у визначених у грудні минулого року розмірах.

Підвищення посадових окладів працівників, чиї посади відносяться 1 - 3 тарифних розрядів, провадиться за рахунок надбавок, доплат, премій, пов'язаних з цією індексацією. Тобто цим працівникам мають бути зменшені суми доплат, надбавок чи премій, які виплачувалися, починаючи з грудня 2015 року замість індексації, на суму підвищення розмірів посадових окладів. У випадках, коли суми цих виплат менші, ніж розмір підвищення посадових окладів, працівникам встановлюються посадові оклади у затверджених постановою розмірах, а зазначені виплати не провадяться.

Прийнятим на роботу після 1 грудня 2015 року працівникам посадові оклади та ставки заробітної плати встановлюються з 1 травня у розмірах, визначених підпунктом 1 пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України № 288.

Щодо індексації заробітної плати, то зважаючи на підвищення посадових окладів та ставок заробітної плати працівникам освіти, як і іншим працівникам бюджетної сфери, з 1 грудня 2015 року, в якому  індекс споживчих цін приймався за 100 відсотків, а також враховуючи індекси споживчих цін, починаючи з січня 2016 року,  добуток яких не перевищує 103 відсотки, то право на таку індексацію у цих працівників ще не настало.

Подальше обчислення індексу інфляції розпочинається з 1 червня – місяця наступного за місяцем підвищення посадових окладів та ставок заробітної плати, як це передбачено п. 5 Порядку проведення індексації грошових доходів населення. Затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 р. № 1078.

Особливості застосування до працівників дисциплінарних стягнень Щодо атестації педагогічних працівників ДНЗ, які працюють не за фахом Про зміну умов праці працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці Встановлення випробування працівникові Про здійснення відеозйомки та аудіозаписів у навчальному закладі Щодо проходження працівниками профілактичних медичних оглядів в приватних закладах охорони здоров’я Виплата пенсії особам, яким призначено пенсію відповідно до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” в період роботи Правові аспекти звільнення працівника за вчинення аморального вчинку