Тестування 2010: Завдання тестів будуть тільки українською мовою

5 серпня 2009,Публікації » Новини
Тестування 2010: Завдання тестів будуть тільки українською мовою У 2010 році Український центр оцінювання якості освіти зменшить кількість пунктів тестування та внесе суттєві зміни до технології проведення зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО).Про це повідомив директор Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) Ігор Лікарчук у інтерв'ю газеті "Україна молода".

По-перше, у 2010 році тести не будуть перекладатися мовами нацменшин. „Не буде перекладу тестів мовами національних меншин. Завдання друкуватимуть українською, а охочим додаватимуть словник основних термінів, які використовуються в цьому тесті з перекладом на відповідну мову", - розповів Ігор Лікарчук.

"У 2010 році залишаться ті ж самі предмети, які виносили на тестування цього року. Але якщо цьогоріч обов'язковим був один тест - з української мови та літератури, то наступного їх буде два. Крім української, додадуть математику або історію України - на вибір", - сказав директор УЦОЯО.

Серед нововведень і те, що результати тестів не будуть зараховуватись як результати державної підсумкової атестації. „Ми роз'єднали ЗНО і державну підсумкову атестацію у школах. Тобто одинадцятикласники спершу отримають атестати, а вже тоді складатимуть тести. І якщо медаліст прийде до "вишу" із сертифікатом, що менше 124 балів, хотів би я побачити реакцію приймальних комісій, які зіткнуться з таким явищем", - говорить Лікарчук.

Будуть зміни і у технології проведення ЗНО. "Насамперед ми різко зменшимо кількість пунктів тестування - переважно воно відбуватиметься у "вишівських" центрах, тобто в обласних містах. Обов'язково внесемо суттєві зміни і в технологію проведення ЗНО, але випускники дізнаються про них лише в червні, коли прийдуть на пункти тестування", - підсумував Ігор Лікарчук.

Як повідомлялось раніше, Міністерство освіти і науки визначило умови проведення зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) навчальних досягнень осіб, які вступатимуть до вищих навчальних закладів у 2010 році.