Зміни системи виплати стипендій – питання публічної дискусії

31 серпня 2016,Публікації » Новини

Зміни системи виплати стипендій – питання публічної дискусії30 серпня 2016 року в Прес-центрі УКМЦ відбулася публічна дискусія «Як подачку студентам перетворити на стимул? Можливі варіанти зміни державної політики щодо стипендій та думка ключових зацікавлених сторін про це».

На заході обговорювалися питання зміни підходів до системи виплати стипендій студентам вищих навчальних закладів.

Сергій Марченко, заступник Міністра фінансів України, у своєму виступі оголосив про наміри змінити підходи до фінансування стипендій, зокрема зазначив: «Ми не будемо підтримувати сірість і 75 % студентів просто тому, що вони навчаються». «Ми утримуємо всіх студентів за рахунок кращих. І тому будемо підтримувати кращих» - додав С. Марченко.

Директор Департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України Олег Шаров зазначив: «Ми маємо будувати нову систему в новій Україні. Стипендія може підтримувати людину, якщо вона з певних матеріальних проблем не може здобувати вищу освіту». При цьому Олег Шаров також зауважив, що стипендія не повинна гарантуватися 75% студентів, як це передбачено законом».

Єгор Стадний, виконавчий директор аналітичного центру CEDOS, висловив думку про те, що сьогодні основний акцент потрібно робити на соціальні стипендії, які мають бути диференційовані. Він навів приклад Польщі, де лише 10% студентів одержують стипендію.

Такі пропозиції учасників дискусії викликали категоричне несприйняття представників студентських організацій Профспілки та студентів. Так, голова профкому студентів та аспірантів НТУ Олексій Кущ у своєму виступі наголосив на тому, що в складний для країни час, коли багато людей залишилося без роботи, без житла, стипендія для більшості студентів є єдиним джерелом доходів. «Без стипендії студенти опиняться на межі зубожіння. Саме тому категорично не можна погоджуватися з  її скасуванням» - зазначив Олексій Кущ.

Під час заходу залишилися поза обговоренням багато важливих питань: чи збережеться рівень фінансування стипендій, яким буде розмір соціальних та академічних стипендій, який відсоток студентів зможе розраховувати на їх виплату.

Профспілкова сторона виступає за:

1.      Виплату стипендій у повному обсязі згідно зі статтею 62 Закону України «Про вищу освіту»;
  2.      Збереження права на здобуття студентами освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр» за кошти державного бюджету;
  3.      Недопущення збільшення співвідношення викладач-студент з 12 до 14 осіб.

Прес-служба КМОППОіНУ

17.листопада