Освітяни столиці вийшли на акцію протесту

1 листопада 2016,Публікації » Новини

Освітяни столиці вийшли на акцію протесту1 листопада 2016 освітяни столиці вийшли на масову акцію протесту під стіни Кабінету міністрів України та Верховної Ради України проти «драконівського» підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги.

Організатором пікету виступила Київська міська організація Профспілки працівників освіти і науки України, яку очолює Олександр Яцунь. Під час мітингу він зауважив, що підняття тарифів потрібно розглядати в комплексі з прив’язкою до рівня заробітних плат всіх категорій працівників. За його словами підвищення мінімально заробітної плати є важливим кроком, проте без розмороження всієї ЄТС не можливо повноцінно провести реформу оплати праці.

У свою чергу вчителі також порушили питання субсидій, які на їхню думку мають надаватися малозабезпеченим, непрацездатним категоріям населення: пенсіонерам, особам, які не можуть забезпечити себе роботою, одиноким матерям тощо. Натомість Уряд змушує бюджетників просити допомоги у держави.

У ході мітингу учасники акції протесту прийняли резолюцію, в якій окреслили ряд вимог до Уряду та Парламенту.

Від Кабінету Міністрів України освітяни вимагають:

– ввести мораторій на підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги до відповідного підвищення розмірів заробітних плат, основних державних соціальних стандартів та гарантій;

– упродовж 10 днів здійснити розрахунки економічно обґрунтованих та співмірних з розмірами пенсій, стипендій, заробітних плат тарифів на житлово-комунальні послуги;

– «розморозити» ЄТС (передбачити розміри посадових окладів всіх працівників галузі «Освіта», виходячи з розміру посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС, встановленого на рівні не менше мінімальної заробітної плати);

– виконати вимоги ст. 62 Закону України «Про вищу освіту» щодо розміру академічної стипендії та кількості осіб, які її отримують;

-         запровадити дієвий механізм індексації  грошових доходів населення;

Від Верховної Ради України освітяни вимагають:

– передбачити видатки для «розмороження» ЄТС (встановлення розміру посадових окладів всіх працівників галузі «Освіта», виходячи з розміру посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС, встановленого на рівні не менше мінімальної заробітної плати);

– затвердити при прийнятті Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» обсяг видатків на виплату академічних та соціальних стипендій відповідно до вимог статті 62 Закону України «Про вищу освіту»;

– підвищити рівень пенсійного забезпечення удвічі;

– зняти обмеження на виплату пенсії працюючим пенсіонерам; скасувати віковий ценз для виходу на пенсію за вислугу років; скасувати поетапне підвищення стажу для виходу на пенсію за вислугу років;

– відновити право застрахованих осіб та членів їхніх сімей на санаторно-курортне лікування та фінансування заходів з оздоровлення дітей за рахунок коштів соціального страхування;

Солідарну підтримку Києву висловили усі територіальні організації Профспілки з різних куточків України - Одеси, Херсону, Черкас, Харкова, Чернігова, Запоріжжя, Тернополя, Вінниці, Івано-Франківська, Львова, Рівного, Волинської, Дніпропетровської, Київської та інших областей та студентства з провідних навчальних закладів.

Освітяни столиці вийшли на акцію протесту

Прес-служба КМОППОіНУ

Особливості застосування до працівників дисциплінарних стягнень Щодо атестації педагогічних працівників ДНЗ, які працюють не за фахом Про зміну умов праці працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці Встановлення випробування працівникові Про здійснення відеозйомки та аудіозаписів у навчальному закладі Щодо проходження працівниками профілактичних медичних оглядів в приватних закладах охорони здоров’я Виплата пенсії особам, яким призначено пенсію відповідно до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” в період роботи Правові аспекти звільнення працівника за вчинення аморального вчинку