МОН пропонують впровадити дуальну освіту

16 лютого 2017,Публікації » Новини

МОН пропонують впровадити дуальну освітуМіністерство фінансів попередньо готове розглянути можливість надання фіскальних стимулів для бізнесу, що співпрацюватиме з вищими навчальними закладами в рамках розвитку дуальної освіти. Про це, під час своєї участі на круглому столі «Дуальна освіта – виклик безробіттю», сказала міністр освіти Лілія Гриневич.

За її словами, розвиток дуальної освіти, коли поєднується теорія у ВНЗ та практика на виробництві, може стати саме тим поштовхом, що необхідний українській освіті для підвищення якості навчання і її відповідності стандартам та запитам ринку праці.

У Міністерстві освіти підкреслюють, що впровадження дуальної освіти найперше чекають вітчизняні виробнича, аграрна та ІТ-сфери.

«Студенти, які вчаться за цими напрямками, більше потребують практики, ніж теорії. На жаль, технічна база вітчизняних вишів застаріла. Тим часом, бізнес вкладає гроші в інновації, а тому може навчити студентів виробничим процесам», - зазначають у Міносвіти.

Згідно з принципами дуальної освіти, підприємці можуть формувати розклад занять, забирати зайві предмети і навіть приймати іспити у студентів. Також підприємства, які беруть участь у дуальній освіті, платять студентам стипендію, наближену до зарплатні. Таким чином молодим спеціалістам не потрібно шукати компроміс між навчанням і додатковим заробітком.

Як відомо, ідея дуальної освіти набула свого розвитку в Німеччині у 70-х роках минулого століття. Система передбачає отримання теоретичних знань студентом впродовж 1-2 днів на тиждень, решта підготовки це робота на підприємстві.

Німецька система, що поєднує державну професійну школу з виробничим навчанням, вважається зразковою, і була експортована в численні країни. Згодом цей досвід поширився в освітніх системах Канади й багатьох європейських країнах,  зокрема, в Австрії, Швейцарія та інших.

Про здійснення відеозйомки та аудіозаписів у навчальному закладі Особливості застосування до працівників дисциплінарних стягнень Щодо атестації педагогічних працівників ДНЗ, які працюють не за фахом Про зміну умов праці працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці Встановлення випробування працівникові Щодо проходження працівниками профілактичних медичних оглядів в приватних закладах охорони здоров’я Виплата пенсії особам, яким призначено пенсію відповідно до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” в період роботи Правові аспекти звільнення працівника за вчинення аморального вчинку