Економіка країни потребує висококваліфікованих кадрів, - Гройсман

5 квітня 2017,Публікації » Новини

Економіка країни потребує висококваліфікованих кадрів, - Гройсман4 квітня 2017 року за участі Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана та Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич відбулася конференція «Професійна освіта та підготовка робітничих кадрів: сприяння соціально-економічному та регіональному розвитку України».

Захід пройшов у межах проекту Європейського фонду освіти (ЄФО) «Децентралізація професійно-технічної освіти в Україні – поштовх до дій».

Участь у роботі заході взяли Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, міністр освіти і науки Лілія Гриневич, заступник Голови Представництва ЄС в Україні Томас Фреллесен, народні депутати, представники міністерства економічного розвитку, фінансів, соціальної політики, посадовці з департаментів освіти та науки та регіональних рад професійної освіти, європейські та міжнародні політики, експерти у сфері професійної освіти і навчання, представники профспілок, громадських організацій, роботодавців, експерти ЄФО.

Учасники обговорили розвиток професійної освіти в Україні в контексті децентралізації, шляхи побудови ефективної системи та оптимізації мереж ПТО, державно-приватне партнерство та ін.

Форум відкрив прем'єр-міністр України, який зазначив, що Україні потрібні професійні кваліфіковані кадри. І саме тому почався процес модернізації освіти та робітничих кадрів.

«Система підготовки кадрів не трансформувалася до реальних потреб сучасності і потребує змін. Ми, як уряд, спільно з парламентом і профільним комітетом ініціювали низку законодавчих змін, ми сьогодні працюємо над тим, щоб прийняти новий закон про освіту, професійно-технічну освіту. Нам потрібно вдосконалювати систему, тому що сьогодні економіка країни потребує висококваліфікованих кадрів», - зауважив Гройсман.

За словами Прем’єр-міністра України потрібно забезпечити чіткі вимоги до самої професійно-технічної освіти і створити умови, за яких людина, яка закінчує цей заклад, отримує необхідні знання, навички і може одразу прийти працювати в реальний сектор.

У 2017 році Уряд зробив перші кроки щодо підтримки освітян, підвищивши заробітну плату вчителям. Кабінет Міністрів продовжить здійснювати такі кроки і надалі, «тому що там сьогодні, на рівні освіти, формується наше сьогодення і наше майбутнє», – наголосив Прем’єр-міністр.

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич зосередила свою увагу на основних цілях, які має досягти Уряд у сфері якісної професійно-технічної освіти. Серед них: продумати моделі фінансування, створити дорожню карту модернізації сфери професійної освіти, оновити обладнання та матеріальну базу, розробити нові стандарти професій та укрупнити мережу ПТНЗ із відповідним зростанням контингенту, а також розробити механізм державно-приватного партнерства. За її словами реформа системи професійної освіти потребує тісної співпраці Уряду, Парламенту, місцевої влади та бізнесу.

Наприкінці заходу учасники заходу наголосили на здійсненні перегляду інституційних механізмів, які супроводжувалися б розробленням системи управління та фінансування професійної освіти та навчання в Україні. Особливе значення має системне залучення соціальних партнерів та представників роботодавців, адже вони стратегічно зацікавлені у створенні ефективної системи професійної освіти і навчання.

Прес-служба КМОППОіНУ