Як вберегтися від професійного вигорання

Як вберегтися від професійного вигоранняБільшість із нас неодноразово відчували, що часто виконання виробничих завдань вимагає великої самовіддачі, забирає стільки сил і енергії, що вечорами ми вже просто не в змозі так само інтенсивно займатися особистими чи сімейними справами. Це неабияк позначається на нашому психоемоційному стані, що призводить до синдрому професійного вигорання. Найбільш схильні до цього працівники системи професій «людина – людина»: вчителі, лікарі, соціальні працівники, консультанти.

Як педагогам подолати синдром професійного вигорання, розповіли директор спеціалізованої школи № 173 Людмила Мазаєва та психолог цієї школи Тетяна Алісімчик.

За словами директора, щоб уникнути професійного вигорання, серед працівників навчального закладу декілька разів на рік проводяться заходи для сприяння комфортному клімату в колективі. «Ми вимагаємо від працівників високих показників на ЗНО, призові місця на олімпіадах, конкурсах, змаганнях, але натомість маємо забезпечувати належні умови праці для нашого колективу», – зазначила Людмила Мазаєва. Враховуючи перевантаженість вчителів, особистого спілкування серед колег дуже мало, зазвичай воно ділове, тому важливо проводити неформальні педради. Саме вони найбільше зближують колектив, адже немає жодних презентацій, доповідей, а навпаки відбувається жвава дискусія. Допомагає підтримувати теплу і дружню атмосферу в колективі первинна профспілкова організація школи, яка кожного року до професійного свята організовує виїзні заходи у різних куточках України.

Психолог Тетяна Алісімчик зазначила, що вчителі особливо виснажені наприкінці навчального року. Причиною цього є екзамени, підготовка дітей до ДПА, здача звітів, навчальних планів. Вчителі за своїм темпераментом перфекціоністи: вони намагаються працювати так, щоб усе було на відмінно. Дуже добре, що держава виділяє 56 календарних днів відпустки для освітян, адже напруження в школі надзвичайно високе.

За словами психолога, протягом року у школі постійно відбуваються тренінги для профілактики професійного вигорання вчителів. Разом із соціальним педагогом вони проводили для колективу вправи, які допомагають розслабитися і зняти напругу. Наприклад, одна із них – «Ранок завтра». Людина сідає і заплющує очі, намагається уявити, як вона прокидається завтра вранці. Розплющує очі, дивиться у віконце, бачить сонечко та усміхається. Після того, як уявили цю картину, учасники протягом 5 хвилин пишуть про те, за що вони вдячні собі, своїм близьким, роботі, світові тощо, що приносить радість у житті. Для когось це може бути чашечка кави, дитячий сміх тощо. Потрібно показати людині її цінність, дати зрозуміти, що є чим жити, є ресурс. Бо професійне вигорання – це виснаженість, нестача внутрішніх ресурсів людини, а ресурс – це те, на що ми опираємося в житті.

Тетяна Алісімчик дає декілька порад, які допоможуть знайти гармонію з собою і уникнути професійного вигорання:

-         Тайм-менеджмент. Організація і планування свого часу. Робота не повинна займати весь день. Потрібно виділити для себе три години на день, щоб не думати про роботу, а займатися своїми справами.

-         Відпочинок. Корисно не просто відпочити в себе на дачі чи поратися в городі в селі. Потрібно змінити обстановку, поїхати в якесь місце, де не потрібно займатися приготуванням їжі чи іншими домашніми справами, має бути достатня кількість сонячних променів, водойма, це сприятиме розслабленню організму. Відпочинок має тривати хоча б два тижні.

-         Улюблена справа. Можна вишивати, займатися спортом, йогою, малювати, співати тощо.

-         Займатися своїм тілом. Під час відпочинку корисно було б подбати про своє тіло: поплавати, прогулятися на свіжому повітрі, сходити на фітнес та ін.

-         Навчитися робити щось нове. Можна сходити на цікаві тренінги для самовдосконалення, відвідати майстер-класи, поспілкуватися з новими людьми.

-         Зайнятися своїм здоров’ям. Сходити на спа-процедури, відвідати декілька сеансів масажиста тощо.

-         Харчування. Воно має бути збалансоване і корисне.Часто під час стресових ситуацій людина починає їсти багато продуктів, які завдають шкоди здоров’ю.

-         Зробити вдома перестановку. Поміняти меблі місцями. Купити нові штори, посадити нові квіти тощо.

Ще одну пораду Тетяна Алісімчик озвучила словами видатного лікаря Ганса Сельє: «Стрес – це не те, що з вами відбувається, а те, як ви на це реагуєте». Насамкінець психолог побажала педпрацівникам успіхів у боротьбі з власною втомою, адже лише від нас самих залежить, як ми відчуваємо себе. Потрібно прислухатися до себе і дозволяти собі відпочивати.

Спілкувалася Катерина Дзюба

Про здійснення відеозйомки та аудіозаписів у навчальному закладі Особливості застосування до працівників дисциплінарних стягнень Щодо атестації педагогічних працівників ДНЗ, які працюють не за фахом Про зміну умов праці працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці Встановлення випробування працівникові Щодо проходження працівниками профілактичних медичних оглядів в приватних закладах охорони здоров’я Виплата пенсії особам, яким призначено пенсію відповідно до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” в період роботи Правові аспекти звільнення працівника за вчинення аморального вчинку