1 вересня 2009,Публікації » Новини
Першого вересня усі шляхи ведуть до школи. Розпочинається новий навчальний рік, який завжди означає відкриття нової, осяйної і часто нелегкої дороги – дороги до знань, до нових сподівань і звершень.

Особливим у житті він стане для першачків, які, міцно тримаючись за батьківські руки, вперше ступлять на шкільний поріг. Хвилюючим і дещо сумним він буде для одинадцятикласників, яким дуже швидко доведеться майбутню професію. А випускники середніх та вищих навчальних закладів уже через рік будуть втілювати отримані знання в реальному житті. І яким буде їх вибір – залежить тільки від них.

Перше вересня – це особливе свято, яке завжди залишається в пам'яті кожної людини. Дехто асоціює його зі шкільними роками, комусь більше запам'ятались роки навчання у виші, а молоді учителі, можливо, найбільше хвилювалися, коли йшли на свої перші уроки.

Напередодні першого вересня Київська міська організація Профспілки працівників освіти і науки України вирішила дізнатися думку педагогів про День знань. Кореспондент вісника «Єдність» поставила столичним учителям лише два запитання – що для них означає День знань і що вони очікують від нового навчального року?
Різні думки, різні погляди, але висновок один: перше вересня – це свято і для учителів, і для батьків, і для дітей, і для усієї нашої незалежної України. Це справжнє всенародне свято мудрості, доброти і людяності.

Оксана Миколаївна Криворучко
заступник директора з навчально виховної роботи, учитель української мови та літератури
гімназії біотехнологій № 177 Солом’янського району

– Перше вересня – це завжди для нас свято. Це зустріч із дітьми, батьками та колегами. Це натхнення для нас, учителів, піднесений настрій і початок нового навчального року зі своїми сподіваннями та творчими задумами.
Кожен учитель цього дня хоче сказати дітям, що вони підросли: хлопці змужніли, а дівчатка розквітли і що саме у них ми бачимо надію на краще майбуття.
Першого вересня ми проводитимемо урок на тему «Сьогодні діти, юнацтво – завтра громадяни України», присвячений вісімнадцятій річниці незалежності країни. Учителі старанно готуються до цього уроку: хтось робить презентацію, хтось відеофільм, адже усі наші педагоги освоїли новітні технології. Ми завжди намагаємося розказати учням щось цікаве, поділитися новинками і передати часточку своїх знань та досвіду. Кажучи словами Василя Сухомлинського у нашій гімназії ми серце і душу віддаємо нашим дітям!

– Новий начальний рік – це завжди якісь новинки, нові програми, нові навчальні плани, підручники. У нашій гімназії старша школа працює за авторською програмою з предмету біотехнологія. За новими програмами працюють перші – дев’яті класи, на які ми поступово отримуємо навчальну літературу.
Думаю навчальний рік буде не дуже легким, адже зараз маємо складну політичну ситуацію і нестабільність держави у економічно-фінансовому плані. Освіті, звичайно, не уникнути втручання політики, але дуже сподіваюся, що вона якнайменше бути відображатися на навчальному процесі. І ми, учителі, будемо приділяти більше уваги не політичним процесам, а вихованню високоосвіченої особистості.

Ірина Іванівна Баленко
учитель історії
ліцею № 303 Дарницького району

– Я працюю у системі освіти з 1978 року, тому для мене День Знань – це вже, можна сказати рідне свято.
Спілкуючись із молодими педагогами завжди їм кажу, що вони стануть справжніми учителями лише тоді, коли для них свято 1 вересня буде очікуваним. От коли на тебе дивляться очі дітей – усі інші проблеми здаються не такими значущими. Адже професія учителя – це дійсно поклик душі. І коли є бажання навчати та виховувати дітей, робити ці божі створіння добрішими і освіченими – тоді й робота перетворюється на свято.
Усім молодим людям – і педагогам, які приходять до нас на роботу, і учням, які залишають стіни ліцею, я завжди бажаю три слова на літеру «п»: професіоналізму, порядності і патріотизму. Адже коли одне поняття підкріплене іншими – людина стає справжньою особистістю – розумною, впевненою і потрібною суспільстві і державі.
Саме тому хочу звернути особливу увагу на вивчення історії, адже зараз відчувається скорочення годин для вивчення цього предмету у школі, та й гуманітарних дисциплін загалом. І вважаю правильним те, що з наступного року предмет історія буде обов’язковим у переліку незалежного оцінювання знань.

– Завжди з початком нового навчального року у мене лише одне прагнення – максимально дати своїм учням те, що умієш і знаєш сама. Але професіоналом, на мою думку, вчитель стає тоді, коли не просто навчає, а й сам навчається чомусь новому у тих дітей, з якими він спілкується.
Тож моїми головними очікуваннями є – насамперед, щоб політична ситуація в країні не так віддзеркалювалася на нашому повсякденному житті. На рівні столиці, звичайно, хотілося б щоб учителі зберегли усі свої соціальні гарантії, щоби ми не відстоювали ті 20%.
Також щиро зичу здоров’я усім моїм колегам, не лише нашого ліцею, а усім педагогам Києва, адже здоров’я вчителя – це основа здоров’я дітей.
І наостанок – бажаю усім не втрачати надію та віру у свої можливості і завжди нести у серці добро. Адже коли є добро в душі, – будуть гарні відносини та взаєморозуміння на роботі, у колективі та з учнями.

Тетяна Федорівна Хоменко
учитель молодших класів гімназії № 59 ім. О.М. Бойченка  Голосіївського району

– Робота займає таку велику частину нашого життя, що людина, якій поталанило вдало обрати професію, може вважати себе щасливою. А моя професія – професія вчителя робить щасливою мене. Тому саме перше вересня – це дійсно велике хвилююче свято. Це як свято Нового року тільки от іншого – навчального, адже усі діти шкільного віку, батьки і учителі ретельно готуються до нього. І саме 1 вересня розпочинається новий етап у їхньому житті.
Хвилюючим і радісним це свято є для першокласників, бо для них пролунає перший у їхньому житті дзвоник, і трошки сумне –для одинадцятикласників, адже розпочинається останній навчальний рік у гімназійній родині.
Загалом, навчання мені нагадує утворення складної багатогранної фігури, де кожну грань складають навчальні роки, 1 вересня – це початок навчального року, утворення нової грані. Мені ж, як вчителю початкових класів, потрібно закласти міцний фундамент цієї фігури.
Цього року до мене прийдуть найменші – першокласники. Дуже хвилююся, адже побачу їх вперше, а вони – мене. Намагатимуся докласти максимум зусиль, щоб це свято запам’яталося їм на усе життя. Для першачків усе вперше – 1 вересня, перший учитель, перший дзвоник і перший урок.

– Насамперед я очікую від нового навчального року тільки позитиву, а саме працьовитих, гарних та здібних учнів.
Від батьків, в першу чергу, взаєморозуміння, поваги та надання допомоги при організації виховної роботи дітей. Це все дасть мені можливість працювати творчо, з оптимізмом, мати гарний настрій.
Від держави у новому навчальному році я чекаю стабільності та гідного відношення до нелегкої праці учителя.

І наостанок, хотілося б допомогти викорінити у суспільстві агресію, злість, ворожнечу та жадібність. Тому у своїй виховній роботі я приділяю багато уваги вихованню доброти, чуйності та толерантності. Щиро бажаю, щоб діти, які приходять до мене навчалися, виховувалися і розвивалися у теплій та дружній атмосфері.

Людмила Пантелеймонівна Стельмах
учитель української мова та літератури
ліцею «Еко» № 198 Святошинського району

– 1 вересня – це для мене і свято, і робота, і нові зустрічі і, звичайно ж, нові турботи. За сорок років роботи у школі я впевнено можу сказати, що школа – це все моє життя, а з першого вересня воно знову і знову розпочинається разом із моїми учнями.

– Новий навчальний рік – це завжди нові зміни у програмі, нові посібники.
Ось зараз ми чекаємо на нові підручники для учнів 9 класу, які отримуватимуть 12-річну освіту. Дуже б хотілося, щоб усі учні були забезпечені ними вчасно.
Щиро сподіваюся, що праця учителя буде гідно поцінована у суспільстві, державі. Хочу щоб учителям не доводилося боротися за свої права, щоб забезпечувала їх наша держава. І щоб наша профспілка освітян опікувалася здоров’ям учителя, а не за відстоюванням його соціально-економічних гарантій. Адже захищений учитель – запорука успішного розвитку усієї країни.

Владислав Вікторович Собченко
викладач НТУУ «Київський політехнічний інститут»

– День Знань для мене це справді свято. Це зустріч з колегами, новими студентами, новими їх бажаннями та прагненнями одержати максимум знань та умінь протягом нового навчального року. З іншого боку – для молодого викладача 1 Вересня – це початок випробування і вдосконалення адже необхідно зробити усе можливе, щоб зацікавити 100 % аудиторії.
У цей день я з теплотою згадую і своїх учителів, які щедро ділилися своїми знаннями з нами, учнями, які не завжди добре себе вели.
Також хочеться щиро побажати усім – і педагогам, викладачам, учням і студентам, нехай цьогорічний першовересень буде сонячним, радісним і несе добрий настрій у кожен навчальний заклад, кожну родину та кожне серце!

– Від нового навчального року насамперед я очікую розумних, сумлінних та талановитих студентів. Дуже хочеться, щоб молодь йшла навчатися на ту чи іншу спеціальність за покликом душі, а не за змогою батьків чи престижністю ВНЗ. Щоб протягом навчального року студенти лише перевищували сподівання викладача, адже улюблена професія здобувається набагато швидше і цікавіше. Щоб через багато років вони згадували своїх викладачів вузу як учителя у школі і знали, що до них завжди можна звернутися за порадою.

Ганна Олександрівна Демидова
учитель молодших класів
спеціалізованої школи № 115 ім. І. Огієнка  Солом’янського району

– Для мене перше вересня – це свято першого дзвоника, це свято батьків і дітей, які вперше прийшли до школи. У цьому навчальному році я набираю перший клас і з нетерпінням чекаю нашої першої зустрічі.
Це дуже хвилююча мить, коли на тебе дивляться оченята маленьких діточок і ще більше стурбовані очі батьків, адже інколи здається, що до школи йде не маленька дитина, а її батьки, адже вони переймаються набагато більше ніж першокласники.
Попереду новий навчальний рік. Діти стають дорослішими і розумнішими, учителі – мудрішими.
Зі свого досвіду хочу сказати, що усе, чого я бажаю кожного першого дня навчання – це не лише дати моїм учням певну суму знань, але й навчити їх спілкуватися, вирішувати проблеми, знаходити вихід із нестандартних ситуацій, іншими словами – навчити найвищому із мистецтв – мистецтва жити.

Від нового навчального року очікую лише одного, що наша школа і мій перший клас стали школою радості для учня, школою творчості для учителя і школою спокою для батьків.

ШАНОВНІ СПІЛЧАНИ! ТРИВАЄ ЗБІР ПІДПИСІВ ПРОТИ ЗАКОНОПРОЕКТУ №2681! Щодо організації роботи закладів дошкільної освіти під час карантину ПЕРЕВЕДЕННЯ ПЕДАГОГІВ НА СТРОКОВІ ТРУДОВІ ДОГОВОРИ - РОЗ'ЯСНЮЄ МОНУ ДО КОНСТИТУЦІЙНОГО СУДУ УКРАЇНИ ПОДАНО ПОЗОВ ЩОДО ДИСКРИМІНАЦІЇ ПЕДАГОГІВ ЗА ВІКОВОЮ ОЗНАКОЮ КМУ РЕКОМЕНДУЄ НЕ ЗВІЛЬНЯТИ ПРАЦІВНИКІВ ПІД ЧАС КАРАНТИНУ ЗАКОН ПРО ЗАПОБІГАННЯ COVID-19: ВІДПУСТКА ПРАЦІВНИКАМ МОЖЕ НАДАВАТИСЯ ЗА ЇХ ЗГОДОЮ Коментар до рішення Конституційного Суду України щодо віку для виходу на пенсію за вислугу років Щодо доплати за перевірку зошитів в підготовчому класі та підвищення посадових окладів