У Комітеті ВРУ розглядається проект Закону України «Про освіту»

21 червня 2017,Публікації » Новини

У Комітеті ВРУ розглядається проект Закону України «Про освіту»Сьогодні, 21 червня 2017, року відбувається розширене засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, на якому розглядається проект Закону  України «Про освіту».

Обговорити норми статей законопроекту зібралося більше 130 учасників – освітяни, науковці, народні депутати, представники громадських організацій, профспілки та роботодавці. Профспілку освітян у обговоренні документу представляє голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Олександр Яцунь.

Засідання розпочалося зі вступного слова Першого заступника Голови Комітету ВРУ Олександра Співаковського, який зазначив, що за 9 місяців роботи над законопроектом було проведено 15 круглих столів з громадськістю, фахівцями та експертами, отримано 1600 поправок від народних депутатів України, а також створено робочу групу з цього питання. Кожен мав можливість долучитися до обговорення цього документу з метою створення системи забезпечення високої якості освіти на основі модернізації її змісту.

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час засідання сказала, що реформа української середньої освіти – це проектування майбутнього нашої країни, це реформа – на десятиліття. У новому Законі «Про освіту» має бути зосереджена увага на дитині як сучасній патріотичній особистості, яка буде розбудовувати модерну європейську Україну. За словами міністра положення в законі мають бути реалістичними, тобто такими, які можна виконати в реальному житті.

Однією із важливих норм законопроекту стало питання оплати праці працівників освітньої галузі. Зокрема, Голова Київської міської організації Профспілки Олександр Яцунь озвучив вимоги профспілок при прийнятті закону. А саме: встановлення посадового окладу педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії в розмірі 3 прожиткових мінімумів з дня прийняття Закону, 75% від 3 мінімальних заробітних плат з 1 січня 2019 року і 3 мінімальних заробітних плат з 1 січня 2020 року.

Також він наголосив на забезпеченні державою асигнувань на освіту в розмірі не менше 10% ВВП, а не так як це прописано у законопроекті 7%.

«Ще однією вимогою є встановлення найнижчого посадового окладу науково-педагогічного працівника, асистента кафедри у 2 рази більшого від мінімального посадового окладу педагогічного працівника. А також встановлення надбавок педагогічним працівникам – молодим спеціалістам у розмірі 10% ставки заробітної плати, посадового окладу», - сказав Олександр Яцунь.

У Комітеті ВРУ розглядається проект Закону України «Про освіту»

Особливості застосування до працівників дисциплінарних стягнень Щодо атестації педагогічних працівників ДНЗ, які працюють не за фахом Про зміну умов праці працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці Встановлення випробування працівникові Про здійснення відеозйомки та аудіозаписів у навчальному закладі Щодо проходження працівниками профілактичних медичних оглядів в приватних закладах охорони здоров’я Виплата пенсії особам, яким призначено пенсію відповідно до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” в період роботи Правові аспекти звільнення працівника за вчинення аморального вчинку