Уряд має час до 01.11.17р. виправити ситуацію

Міністерство фінансів планує у 2018 році скоротити кількість отримувачів стипендій

15 серпня 2017,Публікації » Новини

Міністерство фінансів планує у 2018 році зменшити кількість отримувачів стипендій до 25%, а до 2020 року – до 15%.

Про це у коментарі VoxConnector заявив заступник міністра фінансів Сергій Марченко, - передає "Економічна правда".

За його словами, на сьогоднішній день стипендії отримують 40-45% студентів.

"Ми не збираємося зменшувати стипендію, ми хочемо її підвищити. При 15% академічних стипендіатів розмір стипендії може бути на рівні мінімальної зарплати, прожиткового мінімуму", - сказав він.

"Ми можемо вийти з прожиткового мінімуму (з 2018 року планується на рівні 1,7 тисяч гривень - ЕП) і наблизитися до мінімальної зарплати (з 2018 року 3,723 тисяч гривень - ЕП). Тобто рівень має бути достатній для того, щоб ця стипендія була достатня, щоб мати можливість проживати безбідно", - наголосив заступник міністра.

Він наголосив, що з питанням про терміни набуття чинності нових правил варто звертатися до Міністерства освіти.

"Ми наполягатимемо, щоб вони змінили відсотки стипендіатів і визначили розмір стипендії на рівні більш високому, ніж в 2017 році. В нас були такі домовленості з Міносвіти, що до 2020 року ми рівень стипендіатів скоротимо до 15%", - підсумував Марченко.

У свою чергу голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Олександр Яцунь відреагував на своїй сторінці у Facebook щодо цього питання: «Невтомний Мінфін навіть не піддає сумніву свої меседжі. Несамовите бажання скоротити кількість стипендіатів призведе до справедливого протесту».

Голова первинної профспілкової організації студентів НТУУ «КПІ» ім. Ігоря Сікорського Андрій Гаврушкевич повідомив, що такі заяви лунають уже не перший рік, і змінити таку ситуацію може лише студентська активність. Якщо студенти організують багатотисячну акцію протесту, то є надія, що цю проблему можна вирішити.

Щодо атестації педагогічних працівників ДНЗ, які працюють не за фахом Про зміну умов праці працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці Встановлення випробування працівникові Про здійснення відеозйомки та аудіозаписів у навчальному закладі Щодо проходження працівниками профілактичних медичних оглядів в приватних закладах охорони здоров’я Виплата пенсії особам, яким призначено пенсію відповідно до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” в період роботи Правові аспекти звільнення працівника за вчинення аморального вчинку Особливості застосування до працівників дисциплінарних стягнень