Конференція педагогічних працівників професійно-технічних навчальних закладів м. Києва 3 вересня 2009 р. об 15.00 у Київському міському будиноку учителя (вул. Володимирська, 57) відбулася традиційна конференція педагогічних працівників професійно-технічних навчальних закладів м. Києва на тему «Системний підхід до удосконалення навчально-виробничого процесу на основі партнерської співпраці з роботодавцями – шлях до якісної професійної освіти», присвячена підведенню підсумків роботи за 2008–2009 навчальний рік та визначенню перспективних напрямів розвитку столичної профтехосвіти на 2009–2010 навчальний рік.

У роботі конференції взяли участь представники Міністерства освіти і науки України, Головного управління освіти і науки виконавчого органу Київради (КМДА), наукових, науково-методичних, профспілкових і громадських організацій, соціальні партнери. Серед них: Віталій Станіславович Журавський – заступник голови виконавчого органу Київської міської ради (КМДА), Олександр Петрович Гребельник – перший заступник Міністра освіти і науки МОНУ, Тимофій Михайлович Десятов – директор Департаменту профтехосвіти МОНУ, Микола Михайлович Берізко – головний консультант Головної служби гуманітарної політики та з питань збереження національного культурного надбання Секретаріату Президента України, Олександр Михайлович Яцунь – голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України, Олександр Володимирович Осадчий – голова Київської міської асоціації роботодавців, Неля Григорівна Ничкало – академік-секретар відділення профтехосвіти АПН України, заступник директора Інституту педагогіки і психології професійної освіти, Олександр Андрійович Удод – директор Інституту інноваційних технологій і змісту освіти МОН України та інші.

Серед проблем, що винесені для обговорення педагогічної громади:
– підсумки експерименту щодо децентралізації управління та диверсифікації фінансування професійно-технічних навчальних закладів на регіональному рівні;
– створення ефективної системи партнерської співпраці з роботодавцями;
– забезпечення ринку праці відповідними робітничими кадрами;
– удосконалення науково-методичної роботи як важливого елементу якісної професійної освіти;
– визначення основних критеріїв та напрямів оновлення змісту освіти;
– соціальний захист учасників навчально-педагогічного процесу;
– проблеми навчання молоді з особливими потребами та девіантною поведінкою.

Серед пріоритетних завдань столичної профтехосвіти на 2009–2010 н.р. визначено:
1. Продовжити експеримент щодо удосконалення управління системою професійно-технічної освіти м. Києва шляхом децентралізації та диверсифікації фінансування;
2. Створити ефективну систему соціального партнерства з роботодавцями як представниками інтересів економіки і соціальної сфери міста;
3. Розширити сферу освітніх послуг професійно-технічних навчальних закладів, включаючи створення спеціальних центрів для роботи з молоддю з особливими потребами та дезадаптованою молоддю; надати можливість учням, що закінчили 8 класів, здобувати поряд з базовою загальною середньою освітою і допрофесійну та професійну підготовку.
4. Продовжити процес модернізації матеріально-технічної бази професійно-технічних навчальних закладів відповідно до інноваційних технологій виробництва;
5 Постійно оновлювати зміст освіти, гарантувати зростання якісних показників освітнього процесу.

За ініціативи заступника голови Київської міської державної адміністрації – начальника Головного управління освіти і науки Віталія Станіславовича Журавського 7 вересня 2009 року відбудеться круглий стіл за участі керівників професійно-технічних навчальних закладів м. Києва, Міністерства освіти і науки України, Головного управління освіти і науки, Академії педагогічних наук України та освітянської профспілки з питання – ПТУ і комунальна власність: переваги і недоліки.

Прес-служба КМОППОіНУ