Підсумки освітянської акції протесту

1 листопада 2017,Публікації » Новини

01.11.2017 року під час багатотисячної освітянської акції протесту біля КМУ відбулася зустріч робочої групи – представників освітян м. Києва з першим заступником міністра освіти і науки України Ковтунцем Володимирем Віталійовичем та заступником міністра Хобзеєм Павлом Кузьмовичем.

Профспілкові активісти передали резолюцію учасників мітингу та поінформували про вимоги освітян столиці, зокрема щодо врахування у формулі розрахунку освітньої субвенції на 2018 рік для м. Києва:

• коригуючого коефіцієнту приведення контингенту учнів -1,05;
  • коригуючого коефіцієнту приведення кількості педагогічних ставок у зв’язку з поділом класів на групи при вивченні окремих предметів у ЗНЗ – 1,3;
  • коефіцієнту розміру підвищення посадових окладів за спеціалізацію навчальних закладів - 1,1;
  • видатків на підвищення заробітної плати працівників освіти у 2018 році.

Станом на 5 вересня 2016 року кількість класів у м. Києві – 9382, з них у 5611 більше 27 учнів. Кількість додаткових ставок при поділі класів на групи при вивченні окремих предметіву столиці – 7411,7.

Обсяги освітньої субвенції з державного бюджету на 2018 рік для м. Києва передбачено в сумі 2,7 млрд грн при необхідній потребі в 3,9 млрд грн. Тобто Кабінет Міністрів України “урізав” фінансування оплати праці столичних освітян на 1,2 млрд. грн. За таких обставин існує ризик зменшення розміру заробітної плати шляхом невиплати надбавок за престижність педагогічної праці та складність і напруженість у роботі.

Перший заступник міністра освіти і науки України Ковтунць Володимир Віталійович запевнив, що заробітна плата освітян м. Києва у 2018 році не буде меншою, ніж у 2017 році. Окрім того, впродовж наступного року планується підвищення заробітної плати освітян в середньому на 25%. Також було запропоновано провести круглий стіл щодо фінансування видатків на заробітну плату працівників освіти м. Києва за участю представників профспілкової сторони, органів центральної та місцевої влади.

Водночас, представники Міністерства фінансів України у переговорах зустрічі не брали. Жодних офіційних документів з інформацією щодо джерел фінансування видатків на заробітну плату освітян м. Києва в повному обсязі наразі надано не було.

КМОППОіНУ контролює зазначене питання та в разі невиконання вимог учасників акції протесту буде змушена вдатися до подальших активних дій, у тому числі щодо входження у колективний трудовий спір.

РЕЗОЛЮЦІЯ учасників мирної громадської акції протесту

Особливості застосування до працівників дисциплінарних стягнень Щодо атестації педагогічних працівників ДНЗ, які працюють не за фахом Про зміну умов праці працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці Встановлення випробування працівникові Про здійснення відеозйомки та аудіозаписів у навчальному закладі Щодо проходження працівниками профілактичних медичних оглядів в приватних закладах охорони здоров’я Виплата пенсії особам, яким призначено пенсію відповідно до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” в період роботи Правові аспекти звільнення працівника за вчинення аморального вчинку