8 листопада 2017,Публікації » Новини

«Успішні реформи в освіті – повне фінансування галузі»: Г. Труханов на зустрічі з Главою Уряду«Фінансування освіти – це інвестиції в сучасні технології, сучасних висококваліфікованих фахівців, нових кадрів для економіки розвиненої країни. Адже не дивлячись на підвищення посадових окладів педагогічних працівників продовж останніх років, українські вчителі найбідніші в Європі, рівень їхньої зарплати найнижчий серед пострадянських країн», – такими словами розпочав свій виступ Голова Профспілки працівників освіти і науки Георгій Труханов під час зустрічі Прем’єр-міністра України з лідерами профспілок та їх об’єднань.

Георгій Труханов, насамперед зупинився на не відповідності видатків на освітню галузь у проекті Держбюджету на 2018 рік та не виконанні гарантій щодо оплати праці освітян, передбачені законом «Про освіту».

Голова Профспілки підкреслив, що «престижна» освітянська праця так і не має належного пошанування у фінансовому еквіваленті. Фактично на місцях не виплачуються надбавки за престижність праці, а подекуди їх виплачують в розмірі від 1 до 10 %.

Було також відзначено, що не визначена перспектива подальшого функціонування професійно-технічних навчальних закладів.

Очільник Профспілки сказав, що вимагають освітяни від влади насамперед, дотримання норм чинного законодавства, закону «Про освіту», зокрема:

– передбачення видатків на освіту в Державному бюджеті України на 2018 рік в розмірі не менше 7% ВВП (закладено – 6,7%);

– збільшення обсягів освітньої субвенції, які необхідні для оплати праці педагогів шкіл з дотриманням норм законодавства;

– встановлення розміру посадового окладу педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії у 2018 році, в розмірі трьох прожиткових мінімумів;

– встановлення Порядку реалізації норм статті 61 Закону «Про освіту» та його Прикінцевих положень;

– затвердження Урядом схеми посадових окладів педагогічних і науково-педагогічних працівників з урахуванням норм Закону «Про освіту»;

– дотримання міжпосадових співвідношень науково-педагогічних працівників;

– затвердження розміру посадового окладу працівника 1 тарифного розряду на рівні не нижче мінімальної заробітної плати та фактичного, об’єктивно розрахованого, прожиткового мінімуму.

Також Георгій Труханов звернув увагу на студентські стипендії, адже студентство і освітяни вимагають встановлення академічних стипендій студентам в розмірі не нижче прожиткового мінімуму.

«Реформи без вчителя неможливі і ми повинні зробити все, щоб в освіту йшли найкращі», – насамкінець підкреслив Георгій Труханов.

У свою чергу, КМОППОіНУ контролюватиме стан вирішення владою зазначених питань та в разі невиконання вимог освітян буде змушена вдатися до подальших активних дій, у тому числі щодо входження у колективний трудовий спір.

За матеріалами ЦК Профспілки

Особливості застосування до працівників дисциплінарних стягнень Щодо атестації педагогічних працівників ДНЗ, які працюють не за фахом Про зміну умов праці працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці Встановлення випробування працівникові Про здійснення відеозйомки та аудіозаписів у навчальному закладі Щодо проходження працівниками профілактичних медичних оглядів в приватних закладах охорони здоров’я Виплата пенсії особам, яким призначено пенсію відповідно до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” в період роботи Правові аспекти звільнення працівника за вчинення аморального вчинку