В Україні відзначають День української писемності та мови

9 листопада 2017,Публікації » Новини

В Україні відзначають День української писемності та мовиДень української писемності та мови – державне свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада.

Встановлене воно було 9 листопада 1997 року Указом Президента № 1241/97 «Про День української писемності та мови» на підтримку «ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства». За православним календарем це день вшанування пам'яті преподобного Нестора Літописця — послідовника творців слов'янської писемності Кирила та Мефодія.

У День української писемності та мови за традицією покладають квіти до пам'ятника Нестору Літописцю, відзначають найкращих популяризаторів українського слова, заохочують видавництва, які випускають літературу українською мовою, а також стартує Міжнародний конкурс знавців української мови ім. Петра Яцика.

Також з 2000 року цього дня у прямому ефірі "Українського радіо" транслюють Всеукраїнський  диктант національної єдності, який може написати кожен бажаючий та з'ясувати, наскільки добре знає мову.

Кожен охочий може долучитися до акції та написати диктант просто біля приймача. Далі – за бажанням – можна відправити роботу на Українське радіо для перевірки, а можна дочекатися, поки текст з'явиться на сайті чи буде підбито підсумки в прямому ефірі, та перевірити власноруч.

Читати диктант у прямому ефірі почнуть о 12:30.

Девіз цьогорічного радіодиктанту – "Нас багато. Ми різні. Але нас об'єднує спільна мета".

Прес-служба КМОППОіНУ

Особливості застосування до працівників дисциплінарних стягнень Щодо атестації педагогічних працівників ДНЗ, які працюють не за фахом Про зміну умов праці працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці Встановлення випробування працівникові Про здійснення відеозйомки та аудіозаписів у навчальному закладі Щодо проходження працівниками профілактичних медичних оглядів в приватних закладах охорони здоров’я Виплата пенсії особам, яким призначено пенсію відповідно до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” в період роботи Правові аспекти звільнення працівника за вчинення аморального вчинку