Міжнародний день білої тростини

13 листопада 2017,Публікації » Новини

Міжнародний день білої тростини15 жовтня в усьому світі відзначається як День білої тростини, або День сліпих. Біла паличка стала не тільки допоміжним знаряддям при самостійному орієнтуванні в просторі, а й символом сліпих та сліпоти. Як засіб визначення шляху палиця відома вже здавна.

Історія білої тростини, як символу сліпоти, бере початок в 1921 році. У британському місті Брістолі (Bristol) жив молодий професійний фотограф Джеймс Біггс (James Biggs), який після нещасного випадку втратив зір. Треба було починати нове життя, і він став вчитися самостійно ходити по місту за допомогою тростини. Але незабаром він зрозумів, що на його чорну тростину не реагують ні перехожі, ні водії. Тоді він пофарбував тростину в білий колір. І вона стала помітна. Це нововведення підхопили всі незрячі не тільки Англії, але і всієї Європи, Америки.

У 1950-60 роки по всьому світу почалася широка кампанія з вивчення і роз'яснення питань, пов'язаних з життєдіяльністю інвалідів і людей зі спецпотребами. Особливо соціальна спрямованість в державній політиці того часу проявилася в багатьох європейських країнах і США. В результаті американським конгресом було прийнято рішення про оголошення 15 грудня Днем білої тростини, який вперше відзначили в Америці в 1964 році.

У всесвітньому масштабі Міжнародний день Білої тростини - символу незрячої людини - був затверджений 15 жовтня 1970 року за ініціативою Міжнародної федерації сліпих (International Federation of the Blind). У наступні роки до цього руху приєднувалися все нові країни. А головна мета сьогоднішнього Дня – ще раз привернути увагу громадськості до проблем незрячих людей, які часом подовгу залишаючись непоміченими, живуть поруч з нами і не бачать всіх фарб навколишнього світу, щоб зрозуміти і прийняти один одного такими, які всі ми є: з усіма перевагами, негативними і позитивними сторонами характеру, складнощами і специфікою.

Особливості застосування до працівників дисциплінарних стягнень Щодо атестації педагогічних працівників ДНЗ, які працюють не за фахом Про зміну умов праці працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці Встановлення випробування працівникові Про здійснення відеозйомки та аудіозаписів у навчальному закладі Щодо проходження працівниками профілактичних медичних оглядів в приватних закладах охорони здоров’я Виплата пенсії особам, яким призначено пенсію відповідно до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” в період роботи Правові аспекти звільнення працівника за вчинення аморального вчинку