Про підвищення оплати праці педагогічних працівників

26 січня 2018,Публікації » Новини

Про підвищення оплати праці педагогічних працівників

На засіданні Кабінету Міністрів України 11 січня цього року прийнято постанову «Про підвищення оплати праці педагогічних працівників», згідно з якою заробітна плата українського вчителя за заявою Прем’єр-міністра В. Гройсмана, має зрости з 1 січня в абсолютних цифрах до 6,5 – 8,5 тис. на місяць залежно від категорії. При цьому звернуто увагу також на необхідність роботи з місцевою владою щодо підвищення зарплат педагогам, які фінансуються з місцевих бюджетів.

Зважаючи на зволікання з оприлюдненням тексту постанови, профспілкова сторона звернулася з відповідним зверненням  до Прем’єр-міністра України. До цього в інформаційному віснику «Єдність» КМОППОіНУ з заяв Прем’єр-міністра України В. Гройсмана, міністра освіти і науки України Л. Гриневич повідомляла, що тим працівникам закладів освіти, які отримують заробітну плату за рахунок освітньої субвенції, з 1 січня 2018 року, імовірно, буде піднято заробітну плату на 17%. Іншим категоріям працівників, наприклад педагогам дошкільних та позашкільних навчальних закладів,  з 1 січня буде підвищено лише на 10%.

25 січня 2018 року Кабінетом Міністрів України було оприлюднено постанову КМУ від 11 січня 2018 р. № 22 «Про підвищення оплати праці педагогічних працівників». Цим документом передбачено підвищення з 1 січня 2018 року заробітної плати педагогічних працівників, оплата праці яких здійснюється за рахунок коштів освітньої субвенції. Таке зростання забезпечується шляхом підвищення посадового окладу (ставки заробітної плати) цих працівників на 10 %.

Таким чином, з 1 січня 2018 року, заробітна плата педагогічних працівників, оплата праці яких здійснюється за рахунок коштів освітньої субвенції (наприклад, вчителів ЗНЗ) збільшиться на 21%.

Заробітна плата педагогічних працівників, оплата праці яких здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету (наприклад педагогів дошкільних та позашкільних навчальних закладів) з 1 січня 2018 року збільшується лише на 10%.

Що ж стосується науково-педагогічних працівників, то з 1 січня 2018 року їхня заробітна плата збільшиться на 10 % (за рахунок підвищення розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1 тарифного розряду, з якого розраховуються посадові оклади (ставки заробітної плати) працівників).

КМОППОіНУ вимагає:
- збільшити з 01.01.2018 року додатково на 10% посадові оклади педагогічним та науково-педагогічним працівникам ВНЗ;
- збільшити з 01.01.2018 року додатково на 10% посадові оклади педагогічним працівникам ДНЗ, ПНЗ, або, як мінімум, рекомендувати органам місцевого самоврядування приймати власні рішення стосовно такого підвищення.

Лист КМОППОіНУ до Президента України

Лист КМОППОіНУ до Прем'єр-міністра України