Щодо встановлення педагогічним працівникам, які працюють в інклюзивних класах (групах), підвищених розмірів посадових окладів

30 січня 2018,Публікації » Новини

Відповідно до підпункту "в" пункту 28 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом МОН від 15.04.93 р. N 102, передбачено підвищення посадового окладу на 20 % для педагогічних працівників, які працюють у загальноосвітніх навчальних закладах з класами або групами дітей з порушеннями фізичного або інтелектуального розвитку

Згідно з п. 6.3.23 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016 -2020 роки сторони Угоди рекомендують керівникам закладів та установ освіти і науки встановлювати педагогічним та іншим працівникам, які працюють в інклюзивних класах (групах) та з ВІЛ-інфікованими дітьми, підвищені розміри посадових окладів (ставок заробітної плати)відповідно до пунктів 28, 29 та 31 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 № 102, а також надбавку за складність у роботі в розмірі до 50 відсотків посадових окладів (ставок заробітної плати) відповідно до пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 № 1298.

Водночас, у листі Міністерства освіти і науки України від 08.09.2017 р. № 2.1-2131 «Щодо оплати праці педагогічних працівників, які працюють в інклюзивних класах» вказується про те, що «... відповідно до Порядку організації інклюзивного навчання у загальноосвітніх навчальних закладах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15.08.2011 р. № 872, для забезпечення ефективності навчально-виховного процесу у класі з інклюзивним навчанням може навчатись не більше трьох учнів з особливими освітніми потребами, що не становить групи або класу.

Також відповідно до Порядку в такому класі працює асистент вчителя, який забезпечує реалізацію індивідуальної програми розвитку дитини з особливими освітніми потребами.

Враховуючи наведене, педагогічним працівникам, які працюють в інклюзивних класах, не передбачено збільшення посадового окладу».

Таким чином, лист Міністерства освіти і науки України від 08.09.2017 р. № 2.1-2131 не відповідає п. 6.3.23 Галузевої угоди.

Зважаючи на складність та напруженість роботи учителя в інклюзивному класі, наявність п. 6.3.23 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016 -2020 роки, згідно з яким сторони Угоди рекомендують керівникам закладів та установ освіти і науки встановлювати педагогічним та іншим працівникам, які працюють в інклюзивних класах (групах) підвищені розміри посадових окладів, КМОППОіНУ звернулася до Міністерства освіти і науки України з проханням надати роз’яснення щодо можливості практичного застосування п. 6.3.23 Галузевої угоди, а саме права встановлювати педагогічним та іншим працівникам, які працюють в інклюзивних класах (групах), підвищені розміри посадових окладів.

Лист КМОППОіНУ до Міністра освіти