Щодо освітньої субвенції

20 серпня 2018,Публікації » Новини

Щодо освітньої субвенції

Відповідно до Додатку №6 Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» розмір освітньої субвенції м. Києву на 2018 рік становить 2,8 млрд. грн. Зазначений обсяг видатків розподілений за новою формулою, на 0,3 млрд. грн менше, ніж було виділено у 2017 році.

За інформацією Департаменту освіти і науки, молоді та спорту виконавчого органу Київради (КМДА) за результатами аналізу видатків за І квартал 2018 року на оплату праці педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти, професійно-технічних навчальних закладів та державних вищих навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації в частині забезпечення видатків на здобуття повної загальної середньої освіти, потреба додаткового обсягу освітньої субвенції для м. Києва на 2018 рік складає 865 млн. грн.

До такої ситуації призвело, зокрема неврахування поділу класів на групи при розрахунку освітньої субвенції. Міністерство освіти і науки України у листі №1/11-6839 від 03.07.2018 року підтверджує цей факт, зазначаючи, що «оскільки в Україні відсутні офіційні статистичні дані щодо фактичної кількості класів, які діляться на групи, і цей поділ залежить від місцевих органів виконавчої влади, у формулі такий поділ не врахований».

Такий обсяг недофінансування може призвести до скасування чи зменшення розміру надбавок за престижність педагогічної праці, за складність і напруженість у роботі, грошової винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання посадових обов’язків тощо.

У листі від 13.07.2018 року №07010-07-5/18696 Міністерство фінансів України зазначає, що питання фінансування загальноосвітніх навчальних закладів міста має вирішуватися Київською міською державною адміністрацією за рахунок коштів бюджету м. Києва та інших джерел, не заборонених законодавством.

У разі зменшення заробітної плати освітян (внаслідок недостатнього обсягу освітньої субвенції) освітяни змушені будуть розпочати активні протестні дії, у тому числі – застосувати страйк!

ДИТЯЧИЙ ВІДПОЧИНОК 2018