Роль науки та інновацій у подоланні світової економічної кризи

22 вересня 2009,Публікації » Новини
Роль науки та інновацій у подоланні світової економічної кризиНа ключовій ролі науки та інновацій у подоланні світової економічної кризи наголосив Голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, професор Володимир Полохало. Про це йшлося на прес-конференції "Роль науки та інновацій у подоланні світової економічної кризи", в якій також взяли участь міністр економіки України, академік НАН України Богдан Данилишин, директор Інституту економіки та прогнозування НАН України, академік НАН України Валерій Геєць, директор Інституту світової економіки і міжнародних відносин НАН України, академік НАН України Юрій Пахомов.
Володимир Полохало зазначив, що в Україні, починаючи з 90-х років минулого століття, закріплюються тенденції до технологічного відставання від розвинених країн світу та зниження конкурентоспроможності її національної економіки. «Сподівання на те, що приватизація та ринковий механізм автоматично забезпечать модернізацію економіки через включення інноваційних факторів – не справдилися. В Україні переважна більшість приватних підприємств не реконструйовано, не модернізовано, тому вони й виявилися неконкурентоспроможними на світових ринках, що з усією очевидністю підтвердилося під час нинішньої світової економічної кризи» - сказав він.

Голова Комітету наголосив, що саме якість управління інноваційними процесами та їх державне стимулювання стали визначальним фактором конкурентоспроможності національної економіки.

З ним погодився Богдан Данилишин, який зазначив, що «криза довела - щоб бути конкурентоспроможними, необхідно підтримувати попит на вітчизняні наукові розробки та стимулювати їх впровадження у національній економіці».

Під час прес-конференції учасники озвучили конструктивні шляхи вирішення проблемних питань реалізації в Україні інвестиційної політики і стратегії. Першочерговими кроками були визначені такі: створення конкурентоспроможної системи генерування знань; формування інноваційної інфраструктури та системи трансферу технологій; розвиток системи управління інтелектуальною власністю; стимулювання попиту на інновації та інтеграція науково-технологічного потенціалу країни у світове господарство.

Також, під час прес-конференції була презентована книга «Стратегія інноваційного розвитку України на 2010 -2020 роки в умовах глобалізаційних викликів», як своєрідна «дорожня карта» інноваційного розвитку України. Зазначалось, що проект стратегії є перспективним програмно-цільовим документом, що об’єднавши зусилля уряду, наукових кіл та підприємництва, дійсно може вивести Україну на якісно новий – вищий рівень на світовій арені.

ДИТЯЧИЙ ВІДПОЧИНОК 2018