ПРАЦЮЄМО НАД ЗАКОНОПРОЕКТОМ ЩОДО ПІДВИЩЕННЯ СТАТУСУ ПЕДАГОГІЧНИХ, НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ. ЧЕКАЄМО ВАШИХ ПРОПОЗИЦІЙ ЗА АДРЕСОЮ org.kiev.profspilka@gmail.com ЧИ НА FACEBOOK https://www.facebook.com/osvityany/

Відкрита заява Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України щодо жорстоких нападів на вчителів

18 січня 2019,Публікації » Новини

16 січня 2019 року о 13-59 сталася ганебна подія – учитель фізкультури НВК Ліцей №157 Матвієнко Ігор Миколайович був жорстоко побитий батьком учня 4-го класу спільно з іншими невідомими особами. Внаслідок цього вчитель потрапив до реанімації. Нанесення тяжких тілесних ушкоджень сталося на території закладу освіти.

Прикро й те, що цей випадок є непоодиноким. Так, 10 вересня 2018 року у спеціалізованій школі №94 "Еллада" у Печерському районі столиці учень 8 класу травмував учителя Кохно Людмилу Павлівну, пошкодивши їй легені. Упродовж останніх років аналогічні події мали місце і в інших населених пунктах України. Замовчувати ці жахливі факти – неприпустимо! Переконані, що винні особи повинні понести кримінальну відповідальність. Наразі першочергове завдання громадськості, адміністрації закладів освіти, органів влади та місцевого самоврядування – здійснення контролю за тим, щоб винні особи не уникнули справедливого покарання за скоєне діяння, об’єднання зусиль та вжиття всіх можливих заходів задля уникнення таких негідних вчинків у майбутньому.

Окрім того, необхідно здійснити всебічний аналіз причин прогресуючої у суспільстві агресії стосовно вчителів.

Переконані, що такі жорстокі дії є наслідком поширеного серед учнів та їх батьків несприйняття постаті учителя, падіння авторитету та престижності педагогічної професії, відчуття вседозволеності, низького рівня правосвідомості, кризи цінностей. Як правило, в разі конфліктів «учень-учитель», «батьки-учитель» у ЗМІ та в соціальних мережах, на захист учителя стають лише профспілка, колеги та окремі батьки. У суспільстві цілеспрямовано формується думка про те, що вчитель є обслуговуючим персоналом, і цілком імовірно, що саме таке ставлення, є однією з причин низки злочинів проти учителів.

Законодавство містить декларативну норму про право педагогічних працівників на захист професійної честі та гідності (ст. 54 Закону України «Про освіту»), проте не передбачає дієвого механізму такого захисту. Так, наприклад, єдиним правовим механізмом захисту учителя від поширення недостовірної інформації чи інших дій, які наносять шкоду його честі та діловій репутації, є звернення до суду.

18 грудня 2018 року було прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)». Разом з тим, згідно з цим Законом жорстокі дії батьків учнів щодо учителів не вважаються булінгом.

Зважаючи на вищенаведене, Київська міська організація Профспілки працівників освіти і науки України вимагає прийняття та запровадження ефективного механізму захисту прав та інтересів працівників освіти, у тому числі і від неправомірних дій з боку батьків та учнів!

ДИТЯЧИЙ ВІДПОЧИНОК 2018