Податкова соціальна пільга для студентів

29 січня 2019,Публікації » Новини

Податкова соціальна пільга для студентів

Відповідно до п 169.1.3 (з урахуванням п.п. 169.4.1) Податкового кодексу України студент має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги у розмірі 150 % суми пільги, яка визначена п.п. 169.1.1 ПКУ (у 2019 році – 1440,75 гривні).

Разом з тим, податкова соціальна пільга не може бути застосована до заробітної плати, яку платник податку протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового чи майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету. Отже, якщо студент отримує стипендію з бюджету, то податкова соціальна пільга до заробітної плати такого платника податку не застосовується. У разі, якщо студент, який не отримує стипендію або отримує стипендію не з бюджету (спонсорську) та одночасно з навчанням працює і одержує заробітну плату, то він має право на застосування податкової соціальної пільги у розмірі 150 % при умові, що розмір його заробітної плати на місяць не перевищує у 2019 році – 2690,00 гривень.

При цьому студент повинен надати роботодавцю довідку з закладу освіти про те, що він там навчається та не одержує стипендію з бюджету.