Про забезпечення цільового використання коштів бюджетними установами соціально-культурної сфери

5 жовтня 2009,Публікації » Новини
19 серпня 2009 року Кабінетом Міністрів України прийнято розпорядження № 1007-р „Про забезпечення цільового використання коштів бюджетними установами (закладами) соціально-культурної сфери”, яким передбачається відкриття у територіальних органах Державного казначейства для кожної бюджетної установи, в тому числі установ (закладів) галузі „Освіта” реєстраційного рахунку (для обліку операцій з виконання загального фонду кошторису) та спеціального реєстраційного рахунку (для обліку операцій з виконання спеціального фонду кошторису та зарахування на цей рахунок коштів за надані установою платні послуги, а також благодійних внесків, грантів і дарунків) до 1 жовтня 2009 року.

Для виконання зазначеного розпорядження необхідно здійснити комплекс організаційно-правових заходів, а саме:

1. Внести зміни до установчих документів закладів (установ) освіти.
2. Зареєструвати заклади освіти в фондах загальнообов’язкового соціального страхування, органах Пенсійного фонду України та Державної податкової інспекції.
3. Для здійснення якісного та своєчасного проведення фінансово-розрахункових операцій, подання звітності в фонди загальнообов’язкового cоціального страхування, територіальні органи ПФУ та ДПІ необхідно вводити додаткові штатні одиниці бухгалтерів централізованоих бухгалтерій управлінь освіти чи бухгалтерів навчальних закладів.
4. У зв’язку зі збільшенням робочого навантаження працівників територіальних управлінь казначейства, потрібно поповнювати їх штат працівниками відповідної кваліфікації.
5. Створити в закладах тендерні комітети. Голова, заступник голови та секретар тендерного комітету повинні отримати документ про проходження навчання (підвищення кваліфікації) у сфері закупівель у порядку, встановленому уповноваженим органом.
6. Кожному закладу освіти укласти окремі договори про надання житлово-комунальних послуг, поставку продуктів харчування, касове обслуговування в банку тощо.
7. Визначити, хто буде розпорядником кредитів (у разі, якщо розпорядником кредитів виступатиме керівник навчального закладу – розробити та ввести в дію механізм децентралізації бухгалтерії закладів освіти, що в свою чергу призведе до втрати напрацьованої роками системи роботи з оптимізації використання бюджетних коштів).
8. З метою забезпечення ефективної фінансово-господарської діяльності навчальних закладів необхідно переглянути та внести зміни до їх кошторисів.

Зважаючи на необхідність здійснення системи зважених заходів для переводу закладів освіти на казначейське обслуговування, за пропозицією Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Президія ЦК Профспілки працівників освіти і науки України 22.09.2009 року прийняла рішення направити звернення до Прем’єр-міністра України Ю.В. Тимошенко з проханням відтермінувати введення в дію розпорядження Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2009 року №1007-р „Про забезпечення цільового використання коштів бюдженими установами соціально-культурної сфер”.

Урядом прийнято рішення перенести терміни введення в дію даного розпорядження до 1 січня 2010 року.

Відділ правового та соціального
 захисту КМОППОіНУ