КОМПЕНСАЦІЯ ПРАЦІВНИКАМ ЗА ВИХІД НА РОБОТУ 1 ВЕРЕСНЯ У ВИХІДНИЙ ДЕНЬ

20 серпня 2019,Публікації » Новини

КОМПЕНСАЦІЯ ПРАЦІВНИКАМ ЗА ВИХІД НА РОБОТУ 1 ВЕРЕСНЯ У ВИХІДНИЙ ДЕНЬ

Рішення про проведення свята першого дзвоника приймає кожен навчальний заклад особисто, тому у 2019 році свято може бути проведено як 1 вересня (у неділю), так і 2 вересня (в понеділок).

Згідно зі ст. 71 Кодексу законів про працю робота у вихідні дні забороняється.

Залучення окремих працівників до роботи у ці дні допускається тільки з дозволу виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) підприємства, установи, організації і лише у виняткових випадках, що визначаються законодавством в частині другій цієї статті.

Такими винятковими випадками, коли допускається залучення окремих працівників до роботи у вихідні дні, є:

• відвернення або ліквідації наслідків стихійного лиха, епідемій, епізоотій, виробничих аварій і негайного усунення їх наслідків;
  • відвернення нещасних випадків, які ставлять або можуть поставити під загрозу життя чи нормальні життєві умови людей, загибелі або псування майна;
  • виконання невідкладних, наперед не передбачених робіт, від негайного виконання яких залежить у дальшому нормальна робота підприємства, установи, організації в цілому або їх окремих підрозділів;
  • виконання невідкладних вантажно-розвантажувальних робіт з метою запобігання або усунення простою рухомого складу чи скупчення вантажів у пунктах відправлення і призначення.

Залучення працівників до роботи у вихідні дні провадиться за письмовим наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу.

Компенсація за роботу у вихідний день може здійснюватися, за згодою сторін, наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі у подвійному розмірі (ст.72 КЗпП).