7 жовтня – Всесвітній день дій за гідну працю: Інвестуйте в сектор догляду!

7 жовтня 2019,Публікації » Новини

7 жовтня – Всесвітній день дій за гідну працю: Інвестуйте в сектор догляду!

Для працюючих людей немає нічого важливішого, ніж знати, що за їхніми дітьми і літніми родичами належним чином доглядають.

Догляд, насамперед за маленькими дітьми і людьми похилого віку, є одним з найбільш швидкозростаючих секторів Європи. За оцінками, в майже 5% від загальної робочої сили. Переважна більшість медичних працівників, 88,2%, становлять жінки. Люди, які працюють на передньому краї сектору догляду, виконують життєво важливу роль, необхідну для благополуччя дітей і родичів, а також для того, щоб батьки і дорослі, які мають літніх родичів, могли працювати і заробляти на життя.

Проте, робота з догляду, виконувана в більшості випадків жінками, недоплачується і недооцінюється, і, отже, страждає від нестачі персоналу. Робота з догляду часто буває низькооплачуваною з фізичної та емоційної точок зору, з високими навантаженнями, виконуваними в небезпечних умовах, неадекватною підготовкою, поганими кар’єрними перспективами і, у деяких крайніх випадках, в умовах, близьких до рабства.

Хоча працівникам по догляду часто платять погано, догляд виявляється дорогим для тих, хто повинен платити за нього зі своєї кишені. У 2015 році загальноєвропейське дослідження показало, що майже 60% людей відчувають труднощі з вартістю догляду за дітьми, а 5% зазнають труднощів з доступністю догляду за дітьми. Існує також брак догляду за дітьми і ще більший – за літніми людьми.

Працівники з догляду зайняті в державному і приватному секторах, а деякі є домашніми працівниками, найнятими безпосередньо сім’єю або особою, яка потребує догляду і підтримки.

У системі недостатньо державних інвестицій. Право на догляд, який нам всім необхідний у певний момент нашого життя, має бути гарантоване.

«Людям, які потребують догляду за дітьми або старими батьками, нерідко це обходиться дорого, а тим, хто займається доглядом, платять недостатньо», – заявила заступник Генерального секретаря Європейської конфедерації профспілок (ЄКП) Естер Лінч. «Необхідно розширити доступ до догляду, щоб поліпшити перспективи багатьох працюючих жінок залишитися на роботі, але це не повинно відбуватися за рахунок працівників сектору догляду. Ми повинні поліпшити доступ до медичної допомоги у всій Європі і в той же час покращити якість роботи з догляду».

17.листопада

З ДНЕМ СТУДЕНТА!