Щодо надання сумісникам соціальної відпустки за ст. 19 Закону України «Про відпустки»

24 жовтня 2019,Публікації » Новини

У закладах освіти частими є випадки відмови роботодавців надавати матерям, які працюють за сумісництвом, додаткову соціальну відпустку тривалістю 10 календарних днів (до 17 за двома підставами). У зв’язку з цим роз’яснюємо наступне.

Відповідно до статті 19 Закону жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або яка усиновила дитину, матері особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (стаття 73 КЗпП). За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

Статтею 2 Закону України «Про відпустки» визначено право на відпустки громадян України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи.

Працівник, який уклав трудовий договір на роботу за сумісництвом, перебуває у трудових відносинах з підприємством (установою, організацією), фізичною особою і тому має право на оплачувану щорічну відпустку.

Також слід зазначити, що частиною третьою статті 56 КЗпПУ передбачено, що робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників.

У листі Міністерства соціальної політики України від 26.06.2019 р. №751/0/204-19 зазначено про те, що законодавством не заборонено надання працівникам-сумісникам додаткової соціальної відпустки за статтею 19 Закону.

Враховуючи зазначене вище, працівникам-сумісникам надається соціальна відпустка за ст. 19 Закону України «Про відпустки».

11.листопада

ІВ "Єдність" №7 2019р.