Наступ на права професійних спілок

2 січня 2020,Публікації » Новини

Наступ на права професійних спілок

В останні дні минулого року потужну критику від професійних спілок викликав антисоціальний законопроект «Про працю». Чи не тому 27 грудня зареєстровано законопроект, який звужує права громадян на об’єднання у професійні спілки?

Законопроектом № 2681 від 27.12.2019 скасовується, зокрема:

1. обов’язок враховувати пропозиції профспілок при поданні владою законопроектів з соціально-економічних питань;
  2. повноваження профспілкових комітетів ініціювати звільнення керівника підприємства, установи, організації, якщо він порушує законодавство про працю;
  3. право профспілок перевіряти розрахунки з оплати праці та державного соціального страхування, використання коштів для соціальних і культурних заходів та житлового будівництва;
  4. обов’язок враховувати думку профспілок та їх право брати участь у засіданнях органів місцевого самоврядування (при розгляді пропозицій профспілок до проектів нормативно-правових актів, які стосуються регулювання трудових, соціальних відносин);
  5. право створювати первинні профспілкові організації, до складу яких входить менше 10 членів профспілки, що суперечить Конвенції МОП №87;
  6. створення студентських первинних профспілкових організацій;
  7. відрахування 0,3 відсотка фонду оплату праці на культурно-масову, оздоровчу та фізкультурну роботу;
  8. обов’язок роботодавців або їх об'єднань, державних органів та органів місцевого самоврядування надавати на запити профспілок не пізніше п'ятиденного терміну інформацію з питань, що стосуються трудових і соціально-економічних прав та законних інтересів своїх членів, а також інформацію про результати господарської діяльності підприємств, установ або організацій;
  9. право профспілок здійснювати контроль за підготовкою та поданням роботодавцем документів, необхідних для призначення пенсій працівникам і членам їх сімей;
  10. право профспілок здійснювати контроль за наданням пенсіонерам та особам з інвалідністю, які до виходу на пенсію працювали на підприємстві, в установі або організації, права користування нарівні з його працівниками наявними можливостями щодо медичного обслуговування, забезпечення житлом, путівками до оздоровчих і профілактичних закладів та іншими соціальними послугами і пільгами згідно із статутом підприємства, установи або організації та колективним договором;
  11. право профспілок перевіряти роботу закладів торгівлі, громадського харчування, охорони здоров'я, дитячих закладів, гуртожитків, транспортних підприємств, підприємств побутових послуг, що належать даному підприємству, установі, організації або їх обслуговують;
  12. гарантії щодо звільнення та притягнення до дисциплінарної відповідальності працівників підприємств, установ або організацій, обраних до профспілкових органів; надання для роботи виборного профспілкового органу та проведення зборів працівників приміщень з усім необхідним обладнанням, зв'язком, опаленням, освітленням, прибиранням, транспортом, охороною у порядку, передбаченому колективним договором (угодою).
  13. обов’язок роботодавця за наявності письмових заяв працівників, які є членами профспілки, щомісячно і безоплатно утримувати із заробітної плати та перераховувати на рахунок профспілки членські профспілкові внески працівників відповідно до укладеного колективного договору чи окремої угоди в терміни, визначені цим договором.

02.березня

Ювіляри 02.2020

КМУ РЕКОМЕНДУЄ НЕ ЗВІЛЬНЯТИ ПРАЦІВНИКІВ ПІД ЧАС КАРАНТИНУ ЗАКОН ПРО ЗАПОБІГАННЯ COVID-19: ВІДПУСТКА ПРАЦІВНИКАМ МОЖЕ НАДАВАТИСЯ ЗА ЇХ ЗГОДОЮ Коментар до рішення Конституційного Суду України щодо віку для виходу на пенсію за вислугу років Щодо доплати за перевірку зошитів в підготовчому класі та підвищення посадових окладів Про здійснення відеозйомки та аудіозаписів у навчальному закладі Особливості застосування до працівників дисциплінарних стягнень Щодо атестації педагогічних працівників ДНЗ, які працюють не за фахом Про зміну умов праці працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці