Прийнято Закон України "Про повну загальну середню освіту"

16 січня 2020,Публікації » Новини

Прийнято Закон України "Про повну загальну середню освіту"

16 січня 2020 року Верховна Рада України прийняла Закон "Про повну загальну середню освіту" (За - 327 Проти - 3 Утрималось - 54 Не голосувало - 16).

В Законі враховано зауваження профспілкової сторони щодо:

• Збереження доплат за окремі види педагогічної діяльності, у співвідношенні до тарифної ставки:
    • класне керівництво у 1-11 (12) класах - 20-25 відсотків;
    • перевірка навчальних робіт учнів - 10-20 відсотків;
    • завідування: майстернями, кабінетами інформатики - 15-20 відсотків; кімнатами зберігання зброї, стрілецькими тирами, паспортизованими музеями – 10-15 відсотків, навчальними (навчально-методичними) кабінетами, ресурсними кімнатами, лабораторіями, спортивними залами чи майданчиками, навчально-дослідними ділянками - 10-15 відсотків;
  • Збереження надбавок за вислугу років;
  • Збереження доплат за вчені звання, наукові ступені, почесні звання;
  • Встановлення доплати в фіксованому розмірі за роботу в інклюзивних класах (групах) - 20 відсотків.
  • Встановлення доплати за обслуговування комп’ютерної техніки - 10-15 відсотків, проведення позакласної роботи з учнями – 10-40 відсотків.
  • Добровільної сертифікації.
  • Скороченого робочого часу для педагогічних працівників.
  • Граничної наповнюваності класів – до 30 учнів.
  • Доповнення переліку нормативних документів, якими регулюються права педагогічних працівників, колективним договором.
  • Заміни в тексті законопроекту слів «підвищення кваліфікації вчителів» на «підвищення кваліфікації педагогічних працівників», «сертифікації вчителів» на «сертифікації педагогічних працівників».
  • Вказівки про те, що освітня субвенція спрямовується на оплату праці педагогічних працівників з нарахуваннями.
  • Включення до конкурсних комісій з обрання керівників ЗЗСО представників профспілкових організацій.

Разом з тим, не враховано зауваження Профспілки, зокрема щодо:

• Неприпустимості дискримінації педагогів за віком (педагогічні працівники державних і комунальних закладів загальної середньої освіти, які досягли пенсійного віку та яким виплачується пенсія за віком, працюють на основі трудових договорів, що укладаються строком від одного до трьох років).
  • Встановлення доплати педагогічним працівникам за розробку і супровід виконання індивідуального навчального плану.
  • Встановлення доплати за виконання обов’язків педагога-наставника у фіксованому розмірі 20 відсотків посадового окладу.
  • Вилучення норми, яка передбачає додаткові підстави для звільнення керівників ЗЗСО.
  • Реалізацію положення частини другої статті 61 цього Закону "Про освіту" з 2020 року.

Позиція Профспілки освітян столиці залишаєтьська незмінною: КМОППОіНУ категорично проти переведення педагогічних працівників пенсійного віку на строкові трудові договори та проти інших норм, які звужують права та грантії освітян.