Порядок оплати праці вчителів, які ведуть індивідуальне навчання, якщо в окремі дні тижня заняття не проводилися з незалежних від працівників причин

10 лютого 2020,Публікації » Новини

Наказом Міністерства освіти і науки України від 12.01.2016 № 8 затверджено Положення про індивідуальну форму здобуття загальної середньої освіти.

Пунктом 1 розділу V «Оплата праці педагогічних працівників, які здійснюють навчання здобувачів освіти за індивідуальною формою» Положення встановлено, що оплата праці педагогічних працівників закладів освіти за проведення занять за індивідуальною формою здобуття освіти, у тому числі з використанням технологій дистанційного навчання, здійснюється відповідно до законодавства у сфері освіти. Одним із актів, які регулюють питання оплати праці педагогічних працівників закладів освіти, є Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 р. № 102 (далі – Інструкція).

Оплата за години індивідуальної роботи здійснюється відповідно до п.68 Інструкції, яким передбачено, що місячна заробітна плата педагогічних працівників визначається шляхом множення ставки заробітної плати на їх фактичне навантаження на тиждень і ділення цього добутку на встановлену норму годин на тиждень. Встановлена при тарифікації заробітна плата виплачується щомісячно незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року.

Відповідно до пункту 73 Інструкції № 102 погодинна оплата праці педагогічних працівників навчальних закладів допускається лише при оплаті за години заміщення тимчасово відсутніх у зв’язку з хворобою або з інших причин педагогічних працівників, яке тривало не більше двох місяців. Таким чином, погодинна оплата праці при нарахуванні заробітної плати вчителям, які ведуть індивідуальне навчання з учнями більше двох місяців, застосовуватися не може.

При оплаті праці педагогічних працівників, яким було встановлено години індивідуального навчання, в період канікул має застосовуватися п. 71 Інструкції № 102, згідно з яким оплата праці педагогічних працівників за час роботи в період канікул провадиться з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, що передувала початку канікул.

Пунктогм 77 Інструкції передбачено, що у випадку, коли в окремі дні (місяці) заняття не проводяться з незалежних від учителя (викладача) причин (сільгоспроботи, епідемії, несприятливі метеорологічні умови тощо), його оплата здійснюється з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, за умови, що вчитель (викладач) виконує іншу організаційно-педагогічну роботу.

Згідно з п. 5.2.1 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016-2020 роки періоди, впродовж яких у закладах освіти не здійснюється навчальний процес (освітня діяльність) у зв'язку із санітарноепідеміологічними, кліматичними чи іншими, незалежними від працівників обставинами, є робочим часом педагогічних, науково-педагогічних та інших працівників. У зазначений час працівники залучаються до навчально-виховної, організаційно-методичної, організаційно-педагогічної, наукової робіт відповідно до наказу керівника закладу в порядку, передбаченому колективним договором та правилами внутрішнього трудового розпорядку.

Пунктом 5.2.1 Галузевої угоди передбачено, що залучення учителів, які здійснюють індивідуальне навчання дітей за медичними показаннями, а також асистентів учителів до виконання іншої організаційно-педагогічної роботи у канікулярний період здійснюється в межах кількості годин навчального навантаження, установленого при тарифікації до початку канікул.

Пунктом 8.3.3 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016-2020 роки передбачено обов’язок забезпечити оплату праці вчителів, вихователів, включаючи вихователів груп продовженого дня, музичних керівників, викладачів, інших педагогічних працівників закладів освіти у випадках, коли в окремі дні (місяці) заняття не проводяться з незалежних від них причин (епідемії, метеорологічні умови тощо), із розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації.

Якщо в окремі дні місяця індивідуальні заняття не проводилися з незалежних від працівника причин, оплата праці працівників, які проводять індивідуальне навчання, має здійснюватися на підставі п. 77 Інструкції та п. 8.3.3 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України, тобто із розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації. При цьому, час впродовж якого в окремі дні тижня індивідуальні заняття з учнями не проводилися з незалежних від працівника причин, є робочим часом педагогічного працівника, упродовж якого ним здійснюються інші види робіт: організаційно-методична, організаційно-педагогічна робота тощо (п.5.2.1 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016-2020 роки).

ОГОЛОШЕННЯ

ХІІІ звітно-виборна конференція КМОППОіНУ

ХІІІ звітно-виборна конференція КМОППОіНУ 13 березня 2020 року відбудеться ХІІІ звітно-виборна конференція Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України   ПОРЯДОК ДЕННИЙ Звіт про роботу ради Київської міської організації Профспілки працівників освіти і ...

29.січня