14 жовтня - Покрова́ Пресвято́ї Богородиці

14 жовтня 2009,Публікації » Новини
14 жовтня - Покрова́ Пресвято́ї Богородиці14 жовтня відзначають велике християнське свято – Покрова́ Пресвятої Богородиці.

За легендою, у цей день військо давніх русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу центр православ'я — Константинополь, намагаючись захопити місто. Мешканці столиці Візантії у гарячій молитві звернулись до Богородиці з проханням про порятунок. І Богородиця, за оповіданнями, з'явилася перед людьми та вкрила їх своєю покровою (омофором). Після цього вороги вже не могли побачити цих людей.
Як вказують деякі джерела, вражений Аскольд та його дружинники прийняли святе хрещення та стали християнами.

За іншою версією, натхненням для свята стало видіння Андрія юродивого під час облоги Константинополя військами агарян. Пресвята Богородиця з'явилася мешканцям міста у храмі та прийняла їх під свій захист покров. Після цього війська противника відступили, а місто було врятовано.

Покрова Пресвятої Богородиці була одним з найголовніших свят і запорозьких козаків, котрі будували багато однойменних храмів та особливо шанували ікони Покрови.
До Покрови завершувався період сватань і приготування до весіль, який починався після Першої Пречистої. Дівчата, яким надоїло дівувати, в свято Покрови потайки просять: “Свята мати, Покровонько, накрий мою головоньку, хоч ганчіркою, аби не зостатися дівкою”.

До Покрови всі польові роботи мали бути закінчені, озимина посіяна, земля зорана.

Прикмети на Покрову
Яка погода на Покрову, такою буде зима.
Якщо лелеки не відлетіли на Покрови — на теплу зиму.
Якщо на Покрову не випав сніг, то не буде його аж до січня.

Прислів’я на Покрову
Хто лежав до Покрови, той продасть усі корови.
Прийшов Покров — не нагрієш хату без дров.
Прийшла Покрова — сиди, чумаче, вдома.
Покрова накриває траву листям, землю снігом, воду — льодом, а дівчат — шлюбним вінцем.

11.листопада

ІВ "Єдність" №7 2019р.